10 scooter- & motorroutes in Friesland

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Het prachtige Friesland biedt voor de scooterrijder of motorliefhebber heerlijke routes om tijdens het weekend of op mooie zonnige dagen te ontdekken. Naast de zee en de Waddeneilanden heeft Friesland nog een mooi groen binnenland waar je oneindig in kunt verdwalen op je motorfiets. Hieronder alvast tien routes om met de scooter of de motor te ontdekken in Friesland.

1. Elfstedentocht met de motor

Op deze motor-Elfstedentocht ontdek je Friesland op zijn best gedurende 240 kilometer. Je start in Makkum aan het water en rijdt zo naar Harlingen, langs het water naar de Sint Annaparochie, Dokkum door. Steek aan de monding van het Lauwersmeer het water over naar Lauwersoog en keer terug onder het Nationaal Park Lauwersmeer via de onderkant van Dokkum, naar Leeuwarden en Sneek terug naar je startpunt. Een toer waar je nog lang aan zult terugdenken.

2. Uitleven in de bochten

Een kort maar sportief ritje door Friesland. Noteer dat dit geen rit is voor wie graag lange routes doet door de natuur en de rust graag opzoekt. In dit ritje van om en bij de 35 kilometer kunnen sportieve rijders zich uitleven in het betere bochtenwerk. Perfect aangelegde asfaltwegen nodigen uit om je rijkunsten uit te testen. Start in Menaam richting Franeker, Lokum, Witmarsum en Hichtum om te eindigen in Jelte. Deze route maakt geen lus.

3. Friesland op zijn best

Vanuit Ryptsjerk maak je een lus van 220 kilometer. Zoek je weg via Burdaard, waar je de Tergracht oversteekt naar Wanswert. Rij langs Hallum, Westhoek en zo naar beneden richting IJsselmeer. Je passeert Makkum, Workum en Stavoren tot aan Lemmer waar je weer landinwaarts gaat riching Oosterzee, Joure en Terheme. Van hieruit keer je terug naar je startpunt. Een heerlijke route om de provincie met de motor beter te leren kennen.

4. Ontdek het binnenland van Friesland

200 kilometer volop genieten op deze route doorheen het binnenland van Friesland. Start en einde zijn beiden in Buitenpost. Je rijdt richting het noorden, boven Dokkum via Holwerd naar de Oude Syl. Van hieruit heb je de kans om richting Leeuwarden te rijden en de stad even een bezoekje te brengen. Zeker de moeite waard. Je passeert Winsum, Franeker en Wommels alvorens richting de groene oase van De Alde Feanen te rijden. Van hieruit nog een twintigtal mooie kilometers richting eindpunt.

5. Zuid-West Friesland

Wie er van houdt om rustig te cruisen langs bochtige wegen met de scooter of motor moet zeker deze route uitproberen. Je start in Hallum en rijdt binnendoor richting Bolsward. Op je terugweg naar je startpunt rij je via Easterein, Easterlittens en Dondryp. Een route langs gezellige Friese dorpjes en mooie natuur van amper 85 kilometer.

> Goedkope integraalhelmen: profiteer van korting tot 40% en gratis verzending!

6. Nationaal Park Lauwersmeer

Een motorroute van 125 kilometer die start in Ryptsjerk en je via Damwald door het Butefjild natuurgebied loodst. Je rijdt bove Kollum door richting Zoutkamp naar Lauwersoog waar je het water over moet om Friesland weer binnen te rijden. Liefhebbers van watervogels kunnen hun ogen hier de kost geven. Via Dokkum kun je terugrijden naar je startpunt. Een route voor bij de favorieten!

7. Om de meren tocht

In Warten start een prachtige scootertocht van 160 kilometer die je de verschillende Friese meren doet ontdekken. Je rijd via Grou langs de Pikmar richting De Herne waar je het Sneekermeer kunt bezoeken. Vervolgens zoek je via Langweer de Langwarder Wielen op en passeert De Küfurd. Het Slotermeer mag zeker niet ontbreken op het lijstje alvorens via Fluessen en Hegemer Mar je rit te vervolledigen. Nog even rond Ringwiel rijden en dan terugkeren naar je startpunt. Een mooie route voor op zonnige dagen.

8. Terpelan Route

Deze kortere motorroute van 110 kilometer start in Leeuwarden, ideaal voor wanneer je daar een slaapplaats hebt. Je rijdt via Stiens naar Hallum en Fenwert. In Holwerd kun je even pauzeren om de Waddenzee te bewonderen alvorens door te rijden via Dokkum, Kollum, Buitenpost en via De Westereen en Oentsjerk terug te keren naar Leeuwarden.

> Bekijk ook: de 10 mooiste motor- en scooterroutes van Overijssel!

9. Havenstedenroute

Wie een dagje zeevogels, haventjes, boten en strandjes wil bezoeken moet zeker deze tocht uitproberen. 130 kilometer die start in Harlingen en in zuidelijke richting alle havendorpjes bezoekt. Den aan Zurich, Makkum, Workum, Stavoren, Skarl en Mirns. Van hieruit ga je landinwaarts en via de Schouw en Galmadammen keer je naar je startpunt terug.

10. Friese woudenroute

Start deze vernieuwende route in Appelscha en rij door de prachtige groene bossen en velden die Friesland rijk is. Via Heerenveen neem je de bochtige routes richting Drachten. Passeer via Bakkeveen en Allardsoog en keer via Fochteloo terug naar start. Je ontdekt tientallen bosjes in de streek!

> Kan je maar niet genoeg krijgen van heerlijk touren door Nederland? Volg eens de route 10 scooter- en motor routes Gelderland!

> De Shark helm zwart: Vandaag besteld, morgen in huis!

Goed voorbereid op pad gaan is één van de succesfactoren voor een mooie motor- of scooterrit. Een goed passenden en comfortabele helm is daarom geen overbodige luxe. Bij Helmonline kun je terecht voor een kwalitatieve én goedkope helm. Je krijgt namelijk tot wel 40% korting op bijvoorbeeld deze modellen: