10 scooter- & motorroutes in Gelderland

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, gemeten naar landoppervlake is een ware ontdekking voor motorrijders of scooterliefhebbers. Prachtige routes brengen je langs glooiende landschappen met bossen en technische kronkelweggetjes. Dit groene landschap wordt afgewisseld met pittoreske dorpjes of zelfs enkele grote en gezellige steden. Denk maar aan Arnhem of Nijmegen. Hieronder staan tien routes opgesomd die absoluut het maken waard zijn met je scooter of motor!

1. Langs de provinciegrens

Tijdens deze route van 200 kilometer rij je vanaf Apeldoorn via Deventer richting Zwolle. Je volgt hierbij gedurende kilometers de natuurlijke grens tussen Gelderland en Overijssel, namelijk de prachtige oevers van de Ijssel. Via Ommen en de Sallandse Heuvelrug rij je weer richting zuiden tot in Doesburg. Langs het Nationaal Park Veluwezoom keer je weer terug naar Apeldoorn.

2. Dwars over de Veluwe

De route Dwars over de Veluwe start en eindigt in Harderwijk. Gedurende de 135 kilometer die deze route lang is rij je via Barneveld richting het groene Ottrlo naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Je rijdt rondom het Nationaal Park heen via Hoenderloo naar Apeldoorn. Een ideale gelegenheid om deze stad een bezoekje te brengen. In Wenum-Wiesel kun je Kasteel Het Loo bezichtigen en via Elspeet terug naar je startpunt afzakken voor een gezellig afsluitertje met zicht op het Veluwemeer.

> Bekijk eens onze Schuberth integraalhelmen: vandaag besteld, morgen in huis!

3. Kris-Kras Maas en Waal

In het zuid-westen van de provincie Gelderland kun je deze motorroute volgen. Het startpunt is Vuren en het toverwoord van deze 150 kilometer durende rit is water, rustcen uitgestrektheid. Vanuit Vuren vertrek je richting Asperen om van hieruit weer af te zakken richting Waal. Je steekt de rivier over richting Brakel en volgt de oever richting Zaltbummel en Rossum. Via Oud-Empel en Heusden bereik je het Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen. In Drongelen steek je de Bergsche Maas over en via Poederoijensehoek keer je terug richting je startpunt. Een topper!

4. Gelderland Route

Vanuit Nijmegen naar Arnhem via een prachtige omweg van 230 kilometer. Rij via Erbeek het Nationale Park de Veluwezoom door richting Deventer. Via Heeten rij je over de Sallandse Heuvelrug naar Goor. Van hieruit rij je naar Doetinchem, dat zeker een bezoekje waard is, op zijn minst voor een gezellig terras of leuke kroeg. Je zet je weg verder naar je eindpunt Arnhem.

5. Bloesemtocht

Zoals de naam het reeds verklapt is dit een route die prachtig is tijdens de lente. Uiteraard kun je ze de hele zomer lang volgen. De 170 kilometer lange scooterroute brengt je van Heteren via de oevers van de Nederrijn, Lede en Oudewaard richting Rijswijk. Van hieruit zoek je de weg naar Waltbommel aan de Waal, je volgt de oevers van deze rivier bijna gedurende de helft van je route. Pas in Slijk-Ewijk zoek je je weg terug via Valburg naar je startpunt.

> Bekijk ook de 10 mooiste motor- en scooterroutes van de provincie Utrecht! En vergeet niet een goede motorhelm mee te nemen voor je tocht op je tweewieler. 

6. Rondje Apeldoorn

Deze scooterroute brengt je vanuit Stroe naar Nunspeet, gedurende 150 kilometer rij je rond Apeldoorn. Vanuit Stroe neem je de weg richting Uddel en buigt hier af naar Hoog Seeren. Vanuit Woeste Hoeve start je je weg in noordelijke richting via tal van gezellige dorpjes en uitgestrekte weides richting Deventer. Passeer richting Nunspeet ook zeker Gortel, Vierbouten en Staverden. Deze route maakt geen lus, wie nog wenst terug te keren rekent nog een extra 35 kilometer.

7. Tussendoortje Kesteren Arnhem

Een eenvoudige en korte route van 50 kilometer, maar prachtig om 's avonds na het werk even uit te waaien. Je start in Kesteren en volgt de oevers van de Nederrijn tot in hartje Arnhem. Zak van hieruit af naar Elst om via Hemmen en Opheusden terug te keren naar Kesteren.

8. Veluwese route

110 kilometer brengen je in een lus van en naar Elburg aan het noordelijke punt van het prachtige Veluwemeer. Start je route via Nunspeet en rij richting de groene oase rond Garderen. Aan Ugchelen rij je Apeldoorn binnen. Via Paleis Het Loo vervolg je naar Gortel en Epe. Zo keer je langzaam terug via rustige weggetjes naar je startpunt terug.

9. Grensstreekrit

Een heerlijke motorroute van 170 kilometer brengt je vanuit Arnhem naar onze Duitse buren en terug. Rij vanuit Arnhem richting Nijmegen tot aan De Waal en buig af langs de Rijn. De route neemt je mee naar Kleef tot aan Sonsbeck. Rij terug richting grens en volg het Nationaal Park De Maasduinen weer richting Nijmegen en daarna Arnhem.

10. Rondje Arnhem

Een laatste ritje van 100 kilometer brengt je vanuit Arnhem langs de Nederrijn tot in Heteren. Je rijdt noordelijk tot aan Wolfheze. Rij van hieruit richting de Nationale Parken de Hoge Veluwe en Veluwezoom alvorens terug te keren naar Arnhem. Prachtige groene route!

> Kun je geen genoegen krijgen van touren door het prachtige Nederland? Kies dan eens voor de 10 scooter- en motor routes Groningen!

Goed voorbereid op weg gaan is zeker geen overbodige luxe. Meer dan belangrijk is het om een fijne en comfortabele helm te hebben. Eentje die goed aansluit en waar je úren mee op je scooter of motor kunt zitten. Bekijk eens deze uitgelichte producten: