Zijn alle jethelmen luidruchtig?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Het is niet zo dat alle jethelmen luidruchtig zijn, maar uiteraard is er altijd wel sprake van geluid dat binnenkomt via de helm. Het aantal km per uur dat er gereden wordt, is het meest van invloed op de luidruchtigheid bij het dragen van een jethelm. In vergelijking met andere soorten helmen, zoals een systeemhelm of integraalhelm kan wel gesteld worden dat er in principe bij jethelmen meer windruis is te verwachten bij hoge snelheden. Er zijn uiteraard verschillen tussen jethelmen en ook dat kan van invloed zijn op het geluid dat tijdens het rijden te horen is.

Jethelm luidruchtig

Doordat de snelheid van scooters en brommers in verhouding tot de snelheid van een motor beperkter is, zal het dragen van een jethelm op een brommer of scooter minder snel tot windruis leiden.

Lees alle voor- en nadelen van jethelmen.

Oplossingen geluid jethelm

Als er sprake is van een probleem met het dragen van een jethelm in de vorm van geluidsoverlast, dan is er een simpele oplossing om dat probleem te voorkomen. Er zijn veel motorrijders die tijdens het rijden op de motor oordoppen dragen. Door het dragen van oordoppen is er geen sprake meer van hinder door geluid of in elk geval wordt de geluidshinder er sterk mee beperkt. Dan is er nog een andere oplossing beschikbaar en dat is het luisteren naar muziek via bijvoorbeeld een bluetooth headset die over eigenschappen beschikt om windruis zoveel mogelijk te onderdrukken. Let op: zorg wel dat je voldoende hoort, zodat je je omgeving goed kan inschatten. Het dragen van een sjaal die de mond, neus en zijkant van het gezicht bedekt, kan eventueel ook zorgen voor een beperking van het geluid.

Ben je bekend met de verschillen tussen een jethelm en een systeemhelm?

Alternatief jethelm

Het is bekend dat integraalhelmen voor minder geluid zorgen tijdens het dragen in vergelijking met een jethelm. Als het geluid echt als een probleem wordt ervaren, maar de voorkeur gaat toch uit naar het dragen van een jethelm in verband met het comfort en model, dan is er nog een oplossing voor handen. Zo kan er bijvoorbeeld van de mogelijkheid gebruik worden gemaakt om een systeemhelm te dragen, waarvan het kinstuk kan worden opgeklapt.

Tot een bepaald aantal kilometers kan dan het comfort van een jethelm worden ervaren en kan het kinstuk naar beneden worden geklapt, zodat in beide situaties het geluid niet als hinderlijk wordt ervaren.