Wat kost een motorrijbewijs?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

De kosten van een motorrijbewijs verschillen per persoon. Dit komt omdat de een simpelweg meer rijlessen nodig heeft dan de ander. Omdat de kosten van het motorrijbewijs deels persoonsgebonden zijn, is het lastig om te zeggen wat dit rijbewijs precies kost. Toch proberen we deze vraag voor je te beantwoorden in dit artikel.

De kosten van een proefles

Tijdens een proefles kun je niet alleen voor jezelf bepalen of je inderdaad een motorrijbewijs wil halen, maar kan de instructeur bovendien zien of je wel of niet goed kunt rijden. Op basis van de skills die je tijdens de proefles laat zien, kan de instructeur je vertellen hoeveel motorrijlessen je (ongeveer) nodig hebt. Handig, want dan weet je een beetje waar je aan toe bent als je inderdaad je motorrijbewijs gaat halen. Soms is de proefles gratis. In de meeste gevallen is dit echter niet zo. Afhankelijk van het tarief van de instructeur en de duur van de proefles, betaal je 25 tot 70 euro voor deze les.

> Vandaag vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis: Bestel nu een Shark Evo One helm!

De kosten van een rijles

Een losse rijles van 60 minuten kost tussen de 35 en 55 euro. De meeste rijscholen geven echter geen lessen van 60 minuten, maar van 120 minuten. Heb je een les van 120 minuten, dan betaal je hier rond de 70 en 110 euro voor. De meeste mensen hebben ongeveer 20 lessen van 60 minuten nodig voor zij klaar zijn om op te gaan voor het praktijkexamen. Als jij ook 20 lessen nodig hebt, betaal je tussen de 700 euro en de 1100 euro voor je motorrijlessen. Tip: je kunt ervoor kiezen een pakket met lessen aan te schaffen. Dit is bijna altijd goedkoper dan het los betalen van de motorrijlessen. Reken even uit of dit ook echt het geval is, voor je een pakket aanschaft. Dan weet je zeker dat je een goede deal hebt.

Wat kost een motorrijbewijs?

De kosten van de motorrijexamens

Je moet maar liefst drie examens halen, voor je je motorrijbewijs krijgt. Het gaat om de volgende examens:

  • Voertuigbeheersing, ook wel AVB genoemd. Kosten: 115 tot 175 euro.
  • Het praktijkexamen op de weg, ook wel AVD genoemd. Kosten: 250 tot 300 euro.
  • Het theorie-examen. Kosten: 31 euro.

Reken erop dat je tussen de 400 en 500 euro kwijt bent om alle motorrijexamens te halen. Maar dan moet je wel alle examens in één keer halen. Let op: een motorrijschool kan je het beste een indicatie geven van de kosten.

> De Shark Evoline 3: Profiteer van kortingen tot wel 40%!

De totale kosten van het motorrijbewijs

Als je alle kosten bij elkaar optelt, krijg je het volgende kostenplaatje:

  • De kosten van een proefles: 25 tot 70 euro.
  • De kosten van een rijles: 35 tot 55 euro. Ongeveer 700 tot 1100 euro in totaal.
  • De kosten van de examens: 115 tot 175 euro, 250 tot 300 euro en 31 euro.

De minimale kosten die je moet betalen voor je motorrijbewijs op basis van bovenstaande cijfers, bedragen 1181 euro. De maximale kosten die je moet betalen voor je motorrijbewijs op basis van bovenstaande cijfers, bedragen 1676 euro. Laten we zeggen dat je tussen de 1100 en 1700 euro kwijt bent om je motorrijbewijs te halen.

Bekijk ook eens het artikel over het smeren van je motorketting!