Wat is een jethelm?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Een jethelm is een helm die geschikt is voor rijders op een scooter, brommer of een motor, wel wordt een jethelm voornamelijk door scooter- of bromfietsgebruikers gedragen. Een kenmerk van jethelmen is dat deze het gezicht volledig vrijlaten, waarbij alleen de oren bedekt zijn en het voorhoofd gedeeltelijk is bedekt. Voor dit type helmen wordt ook wel eens een andere benaming gebruikt, zoals pothelm of pilotenhelm. Een jethelm dragen biedt meerdere voordelen, maar kent ook een aantal nadelen. Het is een voordeel dat er voor motorrijders of scooterrijders die brildragend zijn gemakkelijk met een bril op gereden kan worden. Ook is er sprake van een ruim gezichtsveld. Een nadeel is weer dat het gezicht (in vergelijking met een integraalhelm) niet volledig omsloten is. Het is dan ook belangrijk om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen en ook naar het eigen rijgedrag te kijken.

Soorten jethelmen

Binnen de categorie met jethelmen zijn er verschillende soorten te onderscheiden. Het eerste onderscheid dat gemaakt kan worden op dit gebied heeft betrekking op het vizier. Er zijn namelijk exemplaren met of zonder vizier verkrijgbaar. Een vizier dragen tijdens het rijden op een motor of een scooter biedt uiteraard een aantal voordelen. De ogen worden zo wat meer beschermd tegen wind en vliegjes krijgen geen kans om in de ogen terecht te komen. Het is wel zo dat een jethelm met een vizier weer een hele andere uitstraling heeft dan een helm van dit type zonder vizier. Als de voorkeur wordt gegeven aan het rijden met enige bescherming voor de ogen, maar de keuze valt niet op een helmvizier, dan kan ook de mogelijkheid worden overwogen om een jethelm met een zogenoemde pilotenbril aan te schaffen.

De bril biedt ook de nodige bescherming tegen wind, regen en vliegjes en kan naar wens worden opgezet of afgezet. Er zijn helmen te koop, waarbij er een pilotenbril wordt bijgeleverd. Het is vaak een persoonlijke voorkeur die de doorslag geeft om de keuze voor het ene of het andere model te maken. Naast de persoonlijke voorkeur geldt echter ook dat er rekening gehouden kan worden met de locaties waar doorgaans gereden wordt.

Wil je een jethelm laten verbinden met bluetooth. Lees >> jethelm en bluetooth

Allerlei verschillende designs

Ten aanzien van de vraag ´Wat is een jethelm?´ kan naast de verschillen in uitvoeringen met of zonder vizier ook gekeken worden naar de variatie in designs. De ene helm is de andere niet en dat wordt al snel duidelijk als er bijvoorbeeld online naar een overzicht van beschikbare jethelmen wordt gekeken.

Er zijn meer verschillen te ontdekken dan alleen de uitvoering en het design, want ook ten aanzien van het materiaal dat is gebruikt, zijn er variaties denkbaar. Een jethelm met een lederen bekleding is anders in vergelijking met een jethelm die een buitenschaal heeft van injected thermoplastic en verder niet met leer is afgewerkt. Liever een klassieke jethelm? Lees de tips voor het zoeken van een klassieke jethelm.

Indien de keuze valt op het kopen van een jethelm dan kan met alle genoemde aspecten rekening worden gehouden om de ideale keuze te kunnen maken. Uiteraard is het belangrijk om een jethelm in de juiste maat aan te schaffen, zodat aangeraden kan worden om eerst de helmmaat te bepalen en dan pas op zoek te gaan.