Gehoorbescherming tijdens het motorrijden

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Tijdens het rijden beschermd de helm het hoofd, maar er is ook een ander specifieker onderdeel van het hoofd dat goed beschermd moet worden: de oren. Windruis kan namelijk gehoorschade veroorzaken. Er is zelfs een kans op permanente gehoorschade.

Windruis en de gevolgen

Windruis is één van de grootste veroorzakers van gehoorschade onder motor-, scooter-, fiets- en andere helm gebruikers. Windruis is het geluid dat ontstaat zodra iemand met of zonder helm zich met grote snelheid verplaatst. De wind raast dan langs de oren wat dit geluid creëert. De trilhaartje in het oor vangen dit geluid op, wat voor overbelasting zorgt. Als deze haartjes niet genoeg rust krijgen achteraf, sterven deze af en groeien niet terug. Het gevolg hiervan is gehoorschade.

Met deze gehoorschade ontstaat er ruis (en een kans op een permanente piep) in de oren, wat zorgt voor rusteloosheid. Stilte zorgt namelijk voor rust en met deze gehoorschade is er geen stilte meer.

In het volgende tabel is te zien hoe lang er op bepaalde hoge snelheid gereden kan worden zonder ernstige gehoorbeschadiging:

Snelheid (km/h)

Maximaal belasting (minuten)

Geluidsterkte windruis(decibel)

100

15

94

120

7

98

140

3

102

> Een nieuwe helm kopen? Dan is een Shark helm misschien iets voor jou! Helm en muziek: hoe doe je dat in het verkeer? Lees hier meer.

Mogelijke bescherming tegen windruis

Om deze gehoorschade te voorkomen is het aan te raden geluiddempende accessoires te dragen. Dit kunnen oordopjes zijn, een dempingsfilter of gehele oorbescherming. Oordopjes zijn verkrijgbaar bij vele soorten winkels, soms zelfs bij de lokale supermarkt. Voor betere kwaliteit is het nodig om naar een specialist te gaan. Bij een specialist is het mogelijk om op maat gemaakte oordopjes of dempingsfilters aan te schaffen. Naast oordopjes of kleinere dempingsfilters, zijn geluiddempende motorhelmen een optie. Deze helmen zijn speciaal uitgerust met dempingsfilters en de helm zelf is ook van isolerend materiaal gemaakt. Dit zijn over het algemeen duurdere helmen, maar deze zorgen er wel voor dat er langer genoten kan worden van het rijden, zonder gehoorschade.

Ga dus zuinig om met je gehoor en onderschat de (permanente) gevolgen van motorrijden zonder gehoorbescherming niet.

> De jet helm: profiteer van korting tot 40%!