Eenvoudig de remschoenen van je brommer vervangen!

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Veel mensen vinden het fijn om aan hun voertuig te klussen. Het brengt hen tot rust, zij vinden het een fijne bezigheid. Maar er is natuurlijk nog een voordeel: door zelf te klussen bespaar je immens op monteurskosten. Ook de remschoenen van je brommer zijn makkelijk zelf te vervangen.

Stap 1: Demonteren

Maak het achterwiel van je brommer los. Nu kan je de remankerplaat uit de trommel en het wiel halen. Met een grote schroevendraaier kun je nu de oude remschoenen uit hun positie halen. Houd een hand op de remschoenen met bijbehorende veertjes wanneer je dit doet. Het is verstandig om dit te doen met handschoenen, aangezien je handen anders enorm vies kunnen worden. Doordat je jouw hand op de veertjes houdt, hoef je hier straks niet lang naar te zoeken. Wanneer er bij de nieuwe remschoenen geen nieuwe veertjes zijn geleverd kun je de oude hergebruiken (in het werkhandboek is de maximale tolerantie te vinden), maak hen in ieder geval wel schoon.

> nieuwe scooterhelm kopen? Kijk eens bij de Shark D-SKWAL helmen.

Stap 2: Schoonmaken en versoepelen

Wanneer je dit allemaal hebt gedaan is het tijd om de remankerplaat en de remtrommel goed schoon te maken. Neem hiervoor remmenreiniger, schone remonderdelen bevorderen alleen maar de prestaties van je rem. Nu kun je de soepelheid van het remasje controleren. Wanneer het voor je gevoel allemaal wel wat soepeler mag, moet je het asje uit de ankerplaat halen. Markeer de positie van de remhevel ten opzichte van het asje (met bijvoorbeeld een potlood). Nu kun je de remhevel losdraaien, het asje verwijderen, deze schoonmaken en invetten en het geheel weer terugstoppen in de ankerplaat.

Stap 3: Terugplaatsen

Voordat je de hele remunit weer in het wiel plaatst, is het erg verstandig om de remtrommel even grondig te checken. Plekjes die roest of beschadiging op hebben gelopen kun je met een schuurpapiertje weer netjes maken. Wanneer de remtrommel echt zware beschadiging op heeft gelopen, is het verstandig om even langs de motorzaak te gaan. Zij kunnen het beste bepalen of een nieuwe remtrommel noodzakelijk is. Wanneer het wiel weer teruggeplaatst is en de ketting op juiste spanning is gebracht, kun je alles weer aandraaien. Het fijnst is om hier een momentsleutel voor te gebruiken. Indien je de juiste momenten niet weet kun je even in het werkhandboek kijken. Wanneer de brommer op is gebokt, kun je even aan het wiel draaien en luisteren of er geen slijpende geluiden te horen zijn.

Het is dus vrij makkelijk om zelf de remschoenen van je brommer of scooter te vervangen. Het is voor velen ook nog vrij leuk om te doen, je leert immers goed hoe jouw scooter precies in elkaar zit. Bij twijfel kun je altijd het werkhandboek inkijken. Je bespaart nog een hoop op monteurskosten ook!

Ben je van plan om je brommerrijbewijs te halen? Lees hier meer over hoe vaak je het brommerrijbewijs mag afnemen.