Hoe vaak mag je zakken voor je bromfietsbewijs?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Veel jongeren willen zodra zij de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt meteen een bromfiets. Niet gek natuurlijk, want zo'n bromfiets geeft op jonge leeftijd veel vrijheden. Gemiddeld 79 procent van de kandidaten slaagt bij de eerste poging. Maar hoe vaak mag je zakken voor je bromfietsrijbewijs?

Geen maximum aantal pogingen

Er is geen maximum aantal pogingen die je mag doen als je jouw bromfietsrijbewijs wil halen. Toch is het wel verstandig om goed te oefenen voor je examen, aangezien de kosten anders flink op kunnen lopen. Een praktijkles kost namelijk gemiddeld veertig euro, de meeste kandidaten hebben vijf lessen. Het praktijkexamen kost vaak zo'n driehonderd euro.

Waarom zakken kandidaten voor hun bromfietsrijbewijs?

Het DHV heeft onderzoek gedaan naar praktijkexamens van bromfietsen. Onder kandidaten die zakten voor het examen vroegen zij waarom zij dachten dat zij gezakt waren. - Driekwart van de kandidaten gaf aan dat zij dachten dat zij gezakt waren door de zenuwen. - 23% geeft aan te denken gezakt te zijn door bijzondere omstandigheden tijdens het examen. - Rijinstructeurs zeggen dat 43% van de gezakten vaak zakken door de zenuwen. - Ook denken zij dat 42% van de mensen zakken door te weinig lessen.

> Jet helmen kopen? Bekijk snel ons assortiment!

Rijden zonder examen: de gevolgen

Wanneer de politie jou aanhoudt en je bent niet in het bezit van een rijbewijs, dan zijn de kosten tweehonderdveertig euro. Een flink bedrag dus, zeker als je bedenkt dat jij voor vierhonderd euro al je rijbewijs kunt halen. Maar dat niet alleen, er zijn nog meer gevolgen die kleven aan het rijden zonder rijbewijs. Wat dacht je bijvoorbeeld van de consequenties bij een verzekering als jij per ongeluk iemand aanrijdt? Jij had dan geen rijbewijs en dus is het jouw eigen schuld dat jij iemand aan hebt gereden. Wanneer jij iemand zwaar invalide rijdt, moet jij de rest van je leven betalen voor de ziektekosten van die persoon.

Daarnaast ben je ook een gevaar voor jezelf als je rijdt zonder rijbewijs. Je kent immers ook de verkeersregels niet goed en kan in bepaalde situaties lastig inschatten hoe je moet handelen. Zo is de kans dat jij jezelf betrekt in een ongeluk ook groter. Als je zou willen, zou je dus zo vaak als je maar wil op kunnen gaan voor je bromfietsrijbewijs. Maar of dit nou verstandig is, is een heel ander verhaal. Een bromfietsrijbewijs moet vrij simpel te behalen zijn, mocht het dus niet de eerste keer lukken dan is het verstandig om veel te gaan oefenen met iemand die ervaring heeft. Herexamen doen is namelijk best duur, vandaar dat het belangrijk is dat je er met een goed en zeker gevoel instapt.

> De Schuberth systeemhelmen: vandaag besteld, morgen in huis!

Bekijk ook het artikel 'Hoe vervang je de remschoenen van een brommer?'.