Kiezen tussen slick-banden of profielbanden

Wie regelmatig op circuit gaat rijden, of meer nog, houdt van het rijden van wedstrijden met zijn motor moet goed nadenken over het type banden dat hij op zijn motor legt. Elk type wegdek en elke weersomstandigheid vraagt namelijk een eigen band. Het aanbod is groot, zeker als je naast de profielen ook nog gaat selecteren op dikte, hardheid van het rubber, en andere specifieke factoren. Hoe weet je nu als je moet kiezen voor een slick- of een profielband?

Op de weg

Een heel duidelijke en korte regel voor chauffeurs die zich enkel op de weg begeven: Slicks zijn verboden voor dagelijks gebruik op we weg wegens niet voldoende veilig. Een gewone band, met een standaard profiel, gemiddelde samenstelling van het rubber is geschikt voor op de weg. Uiteraard kan je hier nog twijfelen tussen winterbanden of niet, maar sportieve banden horen niet bij een normaal gebruik van de motor.

> Kies zelf je aflevermoment en plek: Bekijk nu de Shark Evoline 3!

Droge weersomstandigheden

De eerste en belangrijkste indicator voor de sportieve motorrijder die twijfelt over de keuze van zijn banden zijn de weersomstandigheden. Slicks hebben helemaal geen groeven en zijn enkel geschikt bij compleet droog weer. Ze bieden namelijk geen grip op een nat wegdek. Slicks bestaan in diverse maten en afhankelijk van de gewenste wegligging en de temperatuur van de racebaan kan je ook nog een selectie maken op dikte en dichtheid van de rubbersamenstelling.

Laat je hierin zeker adviseren als je weinig ervaring hebt met rijden op een circuit. Sowieso is het rijden van een wedstrijd zeer belastend voor banden en zijn minstens één paar reservebanden zeker op hun plaats. Maar de verkeerde keuze van band zal de slijtage alleen maar versnellen.

> ben je op zoek naar een nieuwe motorhelm? Kijk eens bij de nieuwe systeemhelmen en/of klassieke integraalhelmen.

Vochtige omgeving

Bij nat en glad weer kies je uiteraard voor regenbanden, oftewel profielbanden met een zeer diep profiel. Hun grip is veel groter en ze bieden meer veiligheid op een vochtig en glad wegdek. Omdat de samenstelling van het rubber gericht is op veel grip is deze rubber relatief zacht in vergelijking met een slick-band. Dit zorgt voor een grote slijtage op een droog wegdek.

Wie dus regelmatig rijdt op circuit of traint voor een wedstrijd heeft niet genoeg aan één paar banden, maar moeten een uitgebreide collectie bezitten. 

> Verzending = gratis op het gehele assortiment Shark Drak helmen!

Lees ook: De voordelen van een helmmuts.