Wat zijn de vereisten voor een kinderhelm op de motor?

Wat staat er in de wet?

Er zijn weinig wettelijke eisen voor een kinderhelm op de motor. De wet kent eigenlijk maar twee regels voor kinderen op de motor. 1. Het kind dient een goed passende en goed gekeurde helm te dragen. 2. Het kind dient op een passagiersplaats te zitten waarbij het kind met de voeten bij de speciale voetsteunen moet kunnen. Er zijn dus geen speciale regels over kleding, leeftijden of over helmen dus. Dat er geen wettelijke eisen zijn betekent natuurlijk niet dat je een kind met een slechte helm achterop moet nemen.

Het belang van goede helmen bij kinderen

Bij veel kinderen zijn de rug en nek nog erg teer. Dit wordt pas was steviger als zij een jaar of tien, twaalf zijn. Het is dus erg belangrijk dat je een goede helm voor hen aanschaft. De nek moet namelijk wel het gewicht van de helm kunnen verdragen, zeker bij een eventuele noodstop. Schaf daarom een speciale kinderhelm aan voor het kind.

Waar je op moet letten bij het kopen van een helm: de pasvorm

Vooral bij kinderen is het erg belangrijk dat de helm goed past. Als deze te strak zit kan het gaan irriteren, waardoor de kinderen vaak ook gaan jengelen achterop. Wanneer de helm te los zit kan dit een gevaar betekenen wanneer het kind valt. Een helm zit goed wanneer hij niet knelt maar ook niet los te halen is. Hij moet lichtjes te bewegen zijn over het hoofd. Het komt vaak voor dat je bij het passen van helmen twijfelt tussen twee maten. Kies in dit geval altijd de helm die het strakst zit. Dit omdat een helm altijd een klein beetje uitzet naarmate je hem vaker gebruikt.

> Vandaag bezorgd, morgen in huis: Alle Shark Drak helmen!

E-keurmerk

Wanneer je een helm gaat kopen voor een kind, kun je letten op het e-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de helm volgens Europese wetgeving als veilig wordt beschouwd. Op de helm met het keurmerk staat altijd een nummer, dit nummer geeft aan uit welk land de helm komt en in welke veiligheidsklasse deze bestempeld kan worden. Verder kun je bij de aanschaf van een helm ook kijken naar materiaal en prijs.

Houd rekening met het kind

Ieder kind is anders, het is dan ook erg belangrijk om goed naar het kind te kijken of deze wel echt mee wil achterop de motor. De meeste jonge kinderen vinden het erg eng om achterop zo'n ronkende tweewieler te stappen. Zorg dus voldoende bescherming en wees er zeker van dat zij het ook echt graag willen. Leg hen vantevoren alles uit over motorrijden, vertel hen dat jij goed op de weg moet focussen en dat zij geen onverwachtse bewegingen moeten maken, zeker niet in de bochten. Mocht je het zo aanpakken en het kind is enthousiast dan kan het eigenlijk niet kwaad om een stukje met hem of haar te gaan rijden. Er zijn dus weinig speciale regels omtrent kinderen en de kinderhelm op een motor. Wel is het zo dat het erg belangrijk is (zeker voor kinderen) om een goede helm te dragen. Schaf dus altijd een (liefst nieuwe) helm aan wanneer je van plan bent om een kind mee achterop te nemen.

> Bekijk ook al onze motor helmen: gratis thuisbezorgd!

Veel voorkomend probleem: Remmen blijven hangen bij scooter.