10 tips voor de aanschaf van een systeemhelm

Bij de aanschaf van een systeemhelm is het mogelijk om met een aantal tips en aandachtspunten rekening te houden. Bij elk type helm is het natuurlijk belangrijk dat deze helemaal naar wens is, want je gaat er meerdere jaren gebruik van maken. Door vooraf op de hoogte te zijn van de aandachtspunten wordt meer zekerheid geboden op het doen van een perfecte aankoop.

De tips die hier genoemd worden met betrekking tot de aanschaf van een systeemhelm zijn gebaseerd op een aantal factoren. Er zijn uiteraard een aantal algemene tips van toepassing, maar zeker ook aandachtspunten die specifiek gericht zijn op de voorbereiding voor het kopen van een systeemhelm.

10 tips systeemhelm kopen

1. Een belangrijke tip bij het kopen van een systeemhelm is om na te gaan of deze aansluit bij het gebruiksdoel. Voor het maken van toertochten is deze helm bijvoorbeeld perfect. Als er vooral vaak met hoge snelheden gereden wordt, dan kan wellicht een ander type helm gekozen worden, zoals een integraalhelm.

2. De volgende tip heeft betrekking op de gewenste eigenschappen. Er zijn allerlei systeemhelmen met minder of meer uitgebreide kenmerken, zoals een geïntegreerd zonnevizier of optie tot het inbouwen van een communicatiesysteem. Maak een lijstje met de eigenschappen die de ideale systeemhelm minimaal moet hebben.

3. De juiste maat bepalen van de helm is een belangrijke stap. Daarvoor kan met een meetlint de hoofdomtrek worden gemeten en de ideale maat worden opgezocht in de matentabel voor helmen. Het is belangrijk om de systeemhelm niet in een te grote maat te kopen, want dan vervalt de beschermingsfunctie.

4. Als er voorkeur voor een bepaald merk bestaat, dan ligt het voor de hand om dat als tip mee te nemen bij het maken van een keuze uit het aanbod. Daarbij kun je voor jezelf nagaan waarom je voor een specifiek merk kiest. Het biedt meer voordelen als je uit een ruimer aanbod een keuze kunt maken.

Lees hier alle voor- en nadelen van systeemhelmen.

5. Het model of het design van een systeemhelm kan bij elk merk en type weer een andere uitvoering hebben. Bijvoorbeeld extra sportief of juist wat meer stoer. Ook daarmee kan rekening worden gehouden bij de aanschaf van een systeemhelm.

6. Systeemhelmen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, waarbij de voorkeur voor een favoriete kleur uiteraard de doorslag kan geven. Er zijn ook helmen met leuke en originele prints of systeemhelmen die een combinatie van kleuren te bieden hebben.

7. Indien er een bepaald budget voorhanden is, dan is het raadzaam om in een specifieke prijsklasse op zoek te gaan naar de perfecte systeemhelm. Er zijn voordelige en dure exemplaren te koop, maar ook modellen die er met de prijs tussenin zitten.

8. Maak een goede vergelijking tussen de verschillende systeemhelmen in het aanbod dat breed en gevarieerd is.

9. Controleer of een helm voldoet aan een keurmerk, bijvoorbeeld het ECE 22.05 keurmerk.

10. Koop altijd een nieuwe systeemhelm en geen tweedehands exemplaar. Er kan bij een gebruikte helm namelijk nooit worden nagegaan of de helm al een keer is gevallen of niet. Als een helm gevallen is, dan gaat de veiligheid en bescherming verloren. Daarom wordt altijd afgeraden om een tweedehands systeemhelm te kopen.

Veelgestelde vraag: wat is beter een systeemhelm of een integraalhelm?