Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Tips voor het kopen van een jethelm

Bij het kopen van een jethelm kan er uiteraard met een aantal aspecten rekening worden gehouden. Jethelmen zijn bijvoorbeeld van een hele andere soort in vergelijking met systeemhelmen of integraalhelmen, zodat ook zeker gekeken moet worden naar de voordelen en nadelen.

Daarbij is het natuurlijk van belang om na te gaan op een jethelm wel aansluit bij het gebruik van de motor en het doel van het motorrijden. Als er bijvoorbeeld iedere dag door weer en wind het hele jaar door met hoge snelheid naar het werk gereden wordt, dan is een jethelm niet het meest geschikt. Bijvoorbeeld weer wel tijdens het rijden op een scooter, brommer of motor in de stad, waarbij er met beperkte snelheid wordt gereden. Als de keuze voor een jethelm weloverwogen wordt gemaakt kan er met een aantal tips voor het kopen van een jethelm rekening worden gehouden.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Tips kopen jethelm

Met betrekking tot de tips voor een jethelm geldt één heel belangrijk punt en dat is dat de helm over een ECE keurmerk dient te beschikken. Dat geeft namelijk de zekerheid dat is er sprake van een veilige helm die de nodige bescherming biedt bij ongelukken en valpartijen. In principe moeten alle helmen die op de Europese markt worden aangeboden volgens de ECE 22.05 norm gekeurd zijn en is het doorgaans zo dat je bij een betrouwbaar verkooppunt erop mag rekenen dat de helmen daaraan voldoen.

Met betrekking tot de uitvoering en materiaal van de helm geldt dat er bijvoorbeeld een keuze kan worden gemaakt voor een uitvoering met een vizier of zonder vizier. Een jethelm met een vizier biedt wat meer bescherming tegen de wind en dat is vooral bij het rijden met een wat hogere snelheid zeker comfortabeler.

Ten aanzien van het materiaal geldt dat als een buitenschaal van polycarbonaat is gemaakt dat deze wat voordeliger in aanschaf zijn in vergelijking met helmen die over een buitenschaal van bijvoorbeeld glasfiber beschikken. Bij regulier gebruik zal een jethelm met een buitenschaal van polycarbonaat ongeveer om de twee jaar moeten worden vervangen. De helm kan namelijk door UV-licht worden aangetast.

De kwaliteit van de buitenschaal en de bestendigheid tegen UV-straling hebben invloed op de levensduur van de helm. Het is echter ook zo dat de werking van de jethelm van invloed is door de vulling. Tijdens het zweten met een helm op zal er altijd in de loop der tijd een deel van de schokabsorberende eigenschappen verloren gaan. Overigens moeten helmen altijd om de zoveel tijd worden vervangen. Indien een helm een keer stevig is gevallen, zal er doorgaans altijd een nieuw exemplaar moeten worden aangeschaft, want dan kan de helm niet meer als veilig worden gezien.

• ECE keurmerk 22.05
• Voorkeur met of zonder vizier
• Materiaal
• Kwaliteit
• Bestendigheid tegen UV-licht
• Vulling

Veelvoorkomende vraag: blijft een jethelm met losse bril vastzitten? en zijn jethelmen luidruchtig?

Tips jethelm maat

Met betrekking tot de tips voor het kopen van een jethelm is de aanschaf van een goed passend exemplaar natuurlijk uitermate belangrijk. Een te krappe helm past niet comfortabel om het hoofd en een te groot model biedt minder veiligheid en bescherming tijdens het rijden op de scooter, brommer of motor.

Er zijn maataanduidingen voor jethelmen beschikbaar en ook kan er uiteraard gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om de maat van het eigen hoofd te meten om op basis daarvan de juiste maat jethelm te selecteren. Voor het meten van de maat is het alleen maar nodig om de hoofdomtrek te bepalen.

Het bepalen van de hoofdomtrek wordt gedaan door een centimeterband of meetlint te gebruiken en de omtrek van het hoofd ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen te meten. Op basis van de uitkomst van de hoofdomtrek kan in de matentabel de juiste maat worden opgezocht. De maten van jethelmen variëren en zijn bijvoorbeeld ook in kindermaten verkrijgbaar.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Er zijn op het gebied van jethelmen vele verschillende soorten uitvoeringen beschikbaar van uiteenlopende merken. Er kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het design of met de voorkeur voor een kleur. Uiteraard zijn er ook verschillen te zien tussen de prijzen, zodat desgewenst daar ook nog rekening mee kan worden gehouden bij het maken van een keuze. Bekende merken die jethelmen op de markt brengen, zijn onder meer AMX/AWAX, Ls2, Vinz en MT.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen