Wat is de snelste motor ter wereld?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Er zijn veel mensen die gek zijn op motoren, ook niet zo raar, want het is natuurlijk heerlijk om op twee wielen over het asfalt te rijden. Toch is er een motor die net even iets sneller gaat dan de meeste motoren. Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Suzuki GSX1300R.

Japans trots

Deze motor is sinds 1999 op de markt, en is de tweede motor ter wereld die snelheden van meer dan driehonderd kilometer per uur bereikte. De bijnaam van deze motor is dan ook niet voor niets Hayabusa, wat Japans is voor slechtvalk, de vogel die bij het jagen op een prooi ook zulke snelheden bereiken kan.

De kenmerken van de GSX1300R

De eerste generatie van deze motor wordt aangedreven door een vier-in-lijn-vloeistofgekoelde motor van maar liefst 1299 cc. De topsnelheid van deze motor is dan maar liefst 305,13 kilometer per uur. De tweede generatie kent hetzelfde soort motorblok, alleen dan met maar liefst 1340 cc. De topsnelheid van deze motor is driehonderd kilometer per uur, al komt dit doordat deze een begrenzer kent. Wanneer deze eraf wordt gehaald gaat de tweede generatie van deze motor nog sneller als de eerste generatie. De Nederlander Frank Gillebaard (Flying Dutchman) heeft het record met deze motor op zijn naam, het lukte hem om maar liefst 427,12 kilometer per uur te rijden.

> De Shark Evo One 2: Kies zelf uw aflevermoment & plek!

Langwerpige motoren

Nu kan de Suzuki GSX1300R wel de snelste reguliere motor ter wereld zijn, er zijn ook andere soort motoren. Zo bestaat er een soort langwerpig, overdekte motor. Deze kunnen nog hogere snelheden bereiken. Het record staat momenteel op 591,244 kilometer per uur voor een motor ontworpen en bereden door Chris Carr.

> Een nieuwe motorhelm nodig? Bekijk dan snel de Schuberth systeemhelm!

Lees ook: In welk land rijden de meeste scooters?