Een motorvakantie in Slovenië: de beste route en praktische tips

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Het wegennetwerk van Slovenië bestaat voornamelijk uit rustige binnenwegen, die over het algemeen goed aangelegd zijn. Omdat de rustige binnenwegen door de mooiste natuurgebieden lopen, is Slovenië zeker een geschikte vakantiebestemming voor jouw motorreis. Steeds meer motorrijders zien dit in en gaan richting Slovenië met de motor. Nu jij nog!

In dit artikel lees je meer over het organiseren van een motorvakantie in Slovenië. Zo beschrijven we niet alleen een leuke motorroute die door het land loopt, maar krijg je ook enkele praktische tips om een geslaagde motorvakantie te organiseren. Handig als je inderdaad besloten hebt dat ook jij het prachtige Slovenië per motor gaat verkennen.

De beste motorroute in Slovenië

Je hoeft geen vaste route te volgen als je Slovenië op de motor wil verkennen, maar als je dit toch wil doen hebben wij een leuke route voor je. Deze route start in Oostenrijk, waar je richting Klagenfurt rijdt. Vanuit daar ga je naar de Loiblpas, ook wel de Ljubelj genoemd. Hierna kom je in een klein dorpje uit, vanuit waar je naar het ravijn Dovžan kunt rijden.

Lang het ravijn is een weg uitgehakt. Volg deze weg en je komt uiteindelijk uit op de 638, een panoramische weg die je naar Begunje voert. Vanuit hier rijd je naar Bled en vervolgens naar Bohinj. In Bohinj vind je een mooie vallei, waar je ook met de motor doorheen kunt rijden. Vervolgens ga je naar Soriška Planina, Podbrdo, Most, Soči en uiteindelijk de Soča Vallei. Vanuit deze vallei rijd je door diverse dorpjes, waaronder Tolmin, Kobarid en Bovec, naar Kranjska Gora. Hier vind je de mooiste bergpas van Slovenië: de Vršič.

Deze bergpas heeft maar liefst 52 haarspeldbochten en is dan ook zeker te moeite waard om af te rijden. Als je alle haarspeldbochten getrotseerd hebt, ga je naar Kranjska Gora. Vanuit hier ga je via de Wurzenpas, ook wel de Korensko Sedlo, weer richting Oostenrijk.

De totale afstand van deze motorroute is 200 kilometer. Je doet er enkele uren over om deze motorroute te volgen.

> De Shark Drak helmen online bestellen: Profiteer nu van gratis bezorging!

Tips om de motorroute te verlengen

Voor een motorvakantie van enkele dagen, is een motorroute van 200 kilometer wellicht een beetje kort. Gelukkig kun je de motorroute zelf wat langer maken. Hier zijn diverse mogelijkheden voor.

  • Rijd vanuit Bovec naar Italië, via de Predelpas.
  • Rijd vanuit Tolmin naar Nova Gorica. Vanuit hier kun je naar de kust rijden.
  • Rijd tussen Postojna en Ljubljana naar Cerknica. Vanuit hier kun je een mooie motorroute volgen richting Ljubljana, over de 643.
  • Rijd vanuit Ljubljana naar Jezersko, via wegnummer 210. Dit is een prachtige pas die zelfs nog mooier is dan de bekende Loiblpas.

Zoals je ziet, zijn er genoeg manieren om de route wat langer te maken. Neem een kaart van Slovenië met je mee en je kunt jouw motorroute zo lang maken als je zelf wil.

> Kies zelf een aflevermoment en plek: Bestel nu een Shark Nano jethelm!

Praktische tips voor een geslaagde motorvakantie in Slovenië

Voor we dit artikel afsluiten en jij jouw motorvakantie in Slovenië gaat plannen, willen we je nog enkele praktische tips geven voor een geslaagde motorvakantie.

  • Ga op het juiste moment naar Slovenië, namelijk in de maanden april, mei, juni, juli, augustus, september of oktober. In de winter is het te koud om lang motor te rijden in Slovenië. Bovendien kan dit gevaarlijk zijn met al die sneeuw op de weg.
  • Vergeet geen vignet te kopen als je naar Slovenië gaat met de motor. Je hebt een vignet nodig als je over de snelweg wil rijden in het land.
  • Check de weersverwachting voor vertrek. Zo kun je de geringe bagage die je mee kunt nemen op de motor, veel beter inpakken.

Bekijk ook eens: Motorvakantie Zwitserland!