Motorrijden in Schotland: de mooiste routes en praktische tips

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Als je ervan houdt met de motor door natuurgebieden te rijden, is Schotland het perfecte vakantieland voor jou. Schotland is groen, uitgestrekt en lekker rustig. Verken je het land met de motor, dan zie je prachtige natuurverschijnselen en hoef je nauwelijks rekening te houden met andere weggebruikers. Ideaal! Maar welke motorroutes zijn nu eigenlijk de moeite waard in Schotland? Je leest het op deze pagina.

Ook lees je in dit artikel enkele praktische tips voor jouw motorvakantie in Schotland. Door deze tips door te lezen voor je op vakantie gaat, weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van je reis.

De mooiste motorroutes in Schotland

Als je naar Schotland gaat voor een motorvakantie, kun je je met gemak weken vermaken. In Schotland zijn namelijk tientallen geweldige motorroutes te vinden. Zo kun je ervoor kiezen om van Newcastle naar Peebles te rijden. Deze route is 230 kilometer lang en voert je eerst door een druk gebied, maar vervolgens door een prachtige landelijke omgeving. Van smalle wegen tot bruggetjes, weilanden en charmante dorpjes: je komt het onderweg allemaal tegen.

Een andere route die de moeite waard is, loopt van Inveraray naar Plockton. Deze route is 265 kilometer lang. Je begint in de bergen en komt uiteindelijk in een drukker gebied. Toch kun je ook hier heerlijk motorrijden. Tip: stop even bij het Glengarry viewpoint, want vanuit dit punt heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Wil je even pauze houden onderweg? Stop dan in het romantische Eilean Donan Castle. Absoluut een plaatje!

Tot slot kun je ook het mooie eiland Skye op de motor verkennen. Sommige delen van dit eiland zijn wat drukker, andere delen zijn juist weer heerlijk rustig. Dit maakt je motortocht over het eiland lekker veelzijdig. Tip: rijd naar het meest noordoostelijke punt van het eiland. Dit is namelijk het mooiste stuk van Skye. Het landschap is er kaal en ruig, met vele kliffen en een ruige kustlijn. Even pauzeren doe je in Portree, de grootste plaats op het eiland.

> De Shark helm Raw: Bezorging = gratis!

Motorrijden in Schotland: praktische tips

Voor je naar Schotland gaat om een of meerdere van bovenstaande routes te rijden, is het verstandig onderstaande tips even door te lezen. Deze tips gaan specifiek over het motorrijden in Schotland.

  • In Schotland wordt er aan de linkerkant van de weg gereden.
  • In Schotland is er geen verkeersregel als ‘voorrang van links’ of ‘voorrang van rechts’. Over het algemeen heb je voorrang als je op de hoofdweg rijdt.
  • Afstanden worden aangegeven in 'miles'. 1 mile is 1.6 kilometer.
  • Over het algemeen mag je binnen de bebouwde kom 30 mph rijden. Dit is 48 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom rijd je 60 mph (96 kilometer per uur) en op de autosnelwegen 70 mph (112 kilometer per uur). Tenzij anders aangegeven uiteraard.
  • Pas op voor fietsers, tractors en andere weggebruikers op de autosnelwegen. In Nederland kom je dit soort weggebruikers niet tegen op de snelweg, maar in Schotland wel.
  • Pas op voor loslopend vee. Vooral schapen willen nog wel eens op de weg lopen buiten de bebouwde kom.

Zorg voordat je de weg op gaat tijdens je reis dat je voorzien bent van de juiste uitrustig. Pak goede motorkleding in. In Schotland kan het weer veranderlijk zijn. Kies voor goede regenkleding voor tijdens de regen, maar ook voor motorkleding met goede ventilatie voor als het warmer is. Ook is het zaak om een veilige, goedgekeurde motorhelm aan te schafffen. Bekijk ons ruime online aanbod waar je naar hartelust motorhelmen kunt kopen

> Vandaag vóór 23:59 uur besteld = morgen thuisbezorgd: Bekijk de Shark Evoline helm nu!

Misschien is een motorvakantie in Spanje ook iets voor jou!