Op motorvakantie in Kroatië: de mooiste route en praktische tips

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Je hebt al gereden in Frankrijk, Italië, Duitsland en misschien zelfs Scandinavië, maar nu wil je eens wat anders. Waarom organiseer je geen motorvakantie in Kroatië? Dit land heeft prachtige natuurgebieden, een prettig klimaat en bovendien over het algemeen goed aangelegde wegen. Welke route je moet volgen als je op motorvakantie gaat naar Kroatië, lees je op deze pagina. Ook krijg je in dit artikel enkele praktische tips om veilig te kunnen motorrijden in dit land.

De mooiste motorroute in Kroatië: de Kustweg

Als je voor het eerst Kroatië met de motor gaat verkennen, raden wij je aan om de motorroute over de Kustweg te volgen. Dit is de route van Rijeka naar Zadar, over de E65. Een groot voordeel van de route, is dat deze volledig over een razendsnelle geasfalteerde weg loopt. Je kunt dan ook lekker doorrijden als je deze route volgt.

Toch raden wij je aan om goed om je heen te kijken als je over de Kustweg rijdt. Je wordt namelijk op prachtige uitzichten getrakteerd, onder andere op de Egeïsche zee en de Kroatische eilanden. De ene keer kun je lekker hard scheuren, de andere keer stap je even van je motor af om van het prachtige uitzicht te genieten. De ideale combinatie!

Je motorvakantie eindigt in Zadar. Dit is een historische stad waar je prima kunt overnachten. En ben je nog niet klaar met motorrijden? Dan zijn er gelukkig nog meer dan genoeg andere prachtige motorroutes om te volgen.

Goed om te weten: de totale afstand van deze route is 220 kilometer.

> De HJC systeemhelm: Korting tot wel 40%!

Veilig met de motor door Kroatië: tips

Het is heerlijk om Kroatië op de motor te verkennen, maar natuurlijk wil je dit wel op een veilige manier doen. We geven je dan ook graag enkele belangrijke tips voor een veilige motorvakantie in Kroatië.

  • Rijd je op een smalle weg? Dan heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Houd hier rekening mee bij het voorrang nemen en/of geven.
  • Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Dit geldt ook voor de autowegen en autosnelwegen. Let op: de minimumsnelheid op autosnelwegen is 60 kilometer per uur.
  • De wegen in Kroatië zijn goed, maar bij een nat wegdek is de remweg wat langer. Houd hier rekening mee.

Verder is het goed om er rekening mee te houden dat je als 24-jarige bestuurder geen alcohol mag drinken als je nog achter het stuur kruipt. Houd hier rekening mee, want er staan strenge straffen op het wel drinken van alcohol als je 24 jaar of jonger bent. Ben je ouder dan 24 jaar, dan mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben.

Tot slot: ben je van plan een motor te huren in Kroatië? Huur dan een goede en veilige motor. Test het voertuig voor je vertrekt, zodat je zeker weet dat je een goede motor meeneemt. En is je motor beschadigd? Maak hier dan foto’s van, zodat je dit indien noodzakelijk later nog kunt aantonen.

> Kies zelf een aflevermoment en plek: Bestel nu een helm en profiteer!

Nog meer ideeën voor een motorvakantie? Bekijk onze tips voor een motorvakantie in Tsjechië!