Praktische informatie voor jouw motorvakantie in Albanië

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Ga je binnenkort met de motor richting Albanië? Dan staat je een hele bijzondere vakantie te wachten. De meeste wegen in Albanië zijn niet zo goed, maar de natuur in het land is prachtig. Als je met de motor door Albanië rijdt, kun je de prachtige natuurgebieden van het land echt goed ontdekken. Absoluut een aanrader voor motorrijders die graag door de natuur toeren!

Albanië is geen standaard vakantiebestemming, ook niet voor een motorvakantie. Voor je naar het land gaat, is het dan ook goed om je wat meer te verdiepen in deze vakantiebestemming. Dit doe je door de praktische informatie over Albanië in dit artikel door te lezen.

De beste route naar Albanië

Voor we je meer vertellen over de wegen in Albanië en de belangrijkste verkeersregels die in het land gehanteerd worden, is het goed om te weten hoe je het beste in het land kunt komen. De kortste en snelste route naar Albanië vanuit Nederland, loopt eerst door Duitsland. Vervolgens ga je naar Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, weer een stukje Kroatië en vervolgens naar Montenegro. Vanuit Montenegro ben je snel in Albanië.

> De IS 17 HJC helm: Verzending = gratis!

Het wegennet in Albanië

Voor je jouw motorvakantie in Albanië plant, is het goed om te weten dat de wegen in dit land niet van hoge kwaliteit zijn. Omdat je als motorrijder veel last kunt hebben van slechte wegen, is het zeker belangrijk hier rekening mee te houden.

De hoofdroute van Albanië loopt van noord naar zuid. Dit is de belangrijkste weg in het land en ook meteen de enige weg die in een goede conditie verkeert. De andere hoofdwegen zijn redelijk van kwaliteit, maar voldoen over het algemeen niet aan de Europese standaarden. En dus ook niet aan jouw standaarden.

De wegen in berggebieden zijn erg bochtig, soms bijzonder steil en vaak niet verlicht. Ook ontbreken er bij deze wegen vaak vangrails. Voor sommige motorrijders iets te spannend, voor anderen juist een uitdaging. Houd hier in ieder geval wel rekening mee als je de route van jouw motorvakantie uit gaat stippelen.

> Vandaag besteld = morgen in huis: Bestel nu een HJC RPHA 11 helm!

Verder is het goed om te weten dat:

  • Secundaire wegen na een regen- of sneeuwbui onveilig zijn. Dit komt door de slechte kwaliteit van de wegen.
  • Er veel vee losloopt in Albanië. Deze dieren kunnen ook op de weg terecht komen. Zelfs op de grote wegen lopen soms koeien, schapen of geiten.
  • De bewegwijzering over het algemeen niet goed is.
  • Je beter niet in het donker kunt rijden. De meeste wegen in Albanië zijn namelijk niet goed of zelfs helemaal niet verlicht.

De belangrijkste verkeersregels in Albanië

Verder is het goed om je te verdiepen in de belangrijkste verkeersregels die in het groene Albanië gelden. We zetten deze kort voor je op een rijtje:

  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,1 promille. Let op: dit is veel lager dan in Nederland!
  • Als motorrijder ben je verplicht om overdag dimlicht te voeren
  • Binnen de bebouwde kom mag je 40 km/h rijden, daarbuiten 80. Op autowegen mag je 90 rijden en op autosnelwegen 110