Een aanrader: de motorroute door de Italiaanse Assiettapas

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Eén van de mooiste motorroutes in Italië, is de route door de Assiettapas. Ben je van plan binnenkort met de motor richting Italië te trekken voor een heerlijke motorvakantie? Dan raden wij je zeker aan deze route te volgen. Meer over deze bijzondere motorroute, lees je op deze pagina.

Algemene informatie over de Assiettapas

De Assiettapas is onderdeel van enkele passen die op de bergkam Cresta dell’Assietta liggen. Deze bergkam vormt de scheiding tussen de bergdalen Valle di Susa en Val Chisone en ligt in de buurt van Frankrijk. De Assiettapas is vele kilometers lang, maar niet volledig verhard. Toch kun je heerlijk motorrijden over de prachtige Assiettapas.

Met de motor door de Assiettapas

Ben je een echte avonturier? Dan moet je de motorroute over de Assiettapas gewoon een keertje volgen. Deze route is namelijk op en top uitdagend. De motorroute is 60 kilometer lang, maar slechts 20 kilometer van de weg is verhard. Dit betekent dat je 40 kilometer lang over een onverharde weg rijdt, middenin de Italiaanse bergen.

Ook gaat brengt de motortocht je vrij hoog de bergen in. Het hoogste punt van de route is de Monte Gran Costa en deze berg is maar liefst 2615 meter hoog. Je rijdt dus niet alleen over een onverharde weg als je de motorroute over de Assiettapas volgt, maar je rijdt bovendien de hoogte in. Dit maakt de motorroute extra uitdagend en spannend.

> De HJC systeemhelm: Verzending = gratis!

Door de Assiettapas rijden: 3 belangrijke tips

Ook jij kunt de ruige motorroute over de Assiettapas volgen. Wel is het belangrijk dit op een veilige manier te doen. Hieronder geven we drie tips om deze motorroute op de juiste manier te kunnen volgen, zonder gevaar.

  • Rijd de route alleen met een allroad motor. Alleen deze motor kan namelijk volledig veilig over een onverharde weg rijden, zoals de weg over de Assiettapas. Heb je geen allroad motor? Huur deze dan in Italië.
  • Oefen van tevoren met het rijden over onverharde wegen. Dit is zeker geen overbodige luxe, aangezien je in de Assiettapas ook nog eens de berg op moet rijden. Als je al wat geoefend hebt met het rijden op een onverharde weg, heb je dit in ieder geval al onder de knie.
  • Laat je niet gaan. Het is misschien heerlijk om door de bergen te crossen, zeker als er helemaal niemand op de weg is, maar laat je niet helemaal gaan. Het is en blijft moeilijk om over een onverharde weg te rijden, zeker als je bergop gaat. Blijf daarom altijd rustig en geconcentreerd rijden.

Verder is het verstandig jouw motor goed na te laten kijken, voor je naar de Assiettapas in Italië trekt voor een avontuurlijke tocht. Kom je in de pas stil te staan met pech, dan is er zo snel niemand in de buurt om je te komen helpen. Je kunt dit dan ook beter voorkomen door je motor voor vertrek goed na te laten kijken. Overigens is dit altijd verstandig als je op motorvakantie gaat, ook als je van plan bent een rustige en minder uitdagende route te rijden dan de motorroute door de Assiettapas.

> Kortingen tot wel 40%: Bekijk nu HJC helmen!

Ook een bijzondere route: De Wrynose Pass in Engeland!