Je motor klaarmaken voor het nieuwe seizoen: zo doe je dat

Het nieuwe seizoen komt eraan! Als motorrijder moet je je goed voorbereiden op het nieuwe seizoen. Of de zomer nu aanbreekt of het juist winter wordt: jouw motor heeft extra aandacht nodig. In dit artikel lees je hoe je jouw motor klaarmaakt voor de lente en de zomer, maar ook hoe je jouw motor moet voorbereiden op de herfst en de winter.

Tips om je motor klaar te maken voor de lente en de zomer

De temperatuur gaat langzaam omhoog, de dagen worden langer en je krijgt weer helemaal zin om op je motor te stappen. Voor je dit doet, is het belangrijk je motor klaar te maken voor de lente en de zomer. We geven je graag enkele tips om dit op de juiste manier te doen.

  • Laad de accu op. Als je jouw motor niet hebt gebruikt in de koude wintermaanden, is de kans groot dat je accu leeg is. Laad de accu op voor je op je motor stapt en je voorkomt een hoop gedoe.
  • Check de lichten van je motor. Doen alle lampen het nog? Controleer alle lichten, ook je remlichten, achterlichten en richtingaanwijzers.
  • Controleer je banden op droogrot. Heb je jouw motor langere tijd niet gebruikt, dan kunnen de banden uitgedroogd zijn. Controleer je banden op droogrot en vervang je banden indien nodig.
  • Controleer je motor op lekkages. Een natte vlek op de grond onder je motor geeft aan dat er iets gelekt heeft. Voor je op je motor stapt, onderzoek je de lekkage en los je deze op.
  • Check de kwaliteit van de vloeistoffen in je motor. Zitten er luchtbelletjes in je remvloeistof? Dan is het belangrijk de vloeistof te vervangen. Verder controleer je het oliepeil en vervang je indien nodig de filter.

motor klaarmaken voor het nieuwe seizoen

Extra tip: controleer je motorpapieren en je gaat honderd procent voorbereid de weg op.

Tips om je motor klaar te maken voor de herfst en de winter

Ook bij lagere temperaturen en zelfs bij slecht weer kun je prima motorrijden. Wel moet je jouw motor goed voorbereiden op het najaar. Niet alleen als je inderdaad wil rijden in het najaar, maar ook als je je motor langere tijd in de garage laat staan. Hieronder geven we enkele tips voor het winterklaar maken van jouw motor.

  • Ververs de olie. In de oude olie zitten allerlei zuren, maar ook water. Deze olie werkt niet goed meer en moet daarom vervangen worden, ook als je je motor in de winter niet wil gebruiken.
  • Check je banden. In de winter heb je absoluut goede banden nodig, ofwel banden met een goede grip. Ga je je motor niet gebruiken in de winter? Zet deze dan zowel voor als achter op blokjes.
  • Zet je motor weg met een volle tank. Door je motor met een volle tank te parkeren, is de kans op roestvorming kleiner.
  • Vervang de koelvloeistof, zeker als deze vloeistof al wat langer in je motor zit.
  • Spuit de ketting in met kettingspray. Zo bescherm je de ketting van je motor ook bij de wat hevigere weersomstandigheden.

Bekijk ook: 5 tips om het beste uit je motorhelm te halen!