De vijf mooiste scooterroutes in Noord-Holland

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Niets is leuker dan met mooi weer op de scooter te rijden door het prachtige Noord-Hollandse landschap. Maak je elke keer dezelfde scooterroute, en wil je je horizon wel eens verbreden? Of ben je op vakantie in Noord-Holland, en weet je niet precies welke scooterroute je moet volgen? In dit artikel zullen we de vijf mooiste scooterroutes in Noord-Holland bespreken die je niet mag missen!

# 1. Rondje Den Helder - Anna Paulowna

Tijdens deze 55 km lange route rijd je langs de gehele Kop van Noord-Holland. Je begint de route in de havenstad Den Helder. Je komt onder andere langs het Marinemuseum. Hier kun je aan boord van de prachtige museumschepen de geschiedenis van de vaart te bekijken. Vervolgens zoef je door het polderlandschap, waarbij je afwisselend graslanden en bollenvelden tegenkomt. In de eerste maanden van het seizoen zul je bloeiende tulpen, hyacinten en narcissen zien. In de nazomer komen de gladiolen, anjers, dahlia's en asters tot bloei. Ondertussen zul je het dorpje Oude Sluis tegenkomen, waar vroeger de VOC-schepen aanlegden. De route begint en eindigt bij Restaurant Juliana's. Daar kun je terecht voor een heerlijk hapje en drankje.

# 2. De Wieringen

Een andere prachtige scooterroute is te maken op de Wieringen. Je kunt vanuit het dorpje Van Ewijksluis zo de Wieringen op rijden. De Wieringen lag eeuwenlang als eiland in de Zuiderzee. Na de bedijking en inpoldering werd De Wieringen aan Noord-Holland gekoppeld. Je kunt op dit voormalig eiland een prachtige route maken langs oude dorpjes, waar je geniet van prachtige weidse uitzichten en geweldige cultuur en historie.

# 3. Route rondom de Watergang

Een andere, kortere route van 36 km is de tocht langs de Watergang. Dit oude vaardorpje ligt in Laag Holland. Je komt langs een prachtig natuurgebied, genaamd de Ilperveld. Als je raast langs de vele eilandjes, plassen, sloten en rietkragen, is het alsof je even teruggaat in de tijd. Houd je van vogels spotten? Dan ben je op het Ilperveld ook op het juiste adres! Veel weidevogels hebben zich in dit natuurgebied verzameld. Er bevindt zich ook een Theetuin Overleek, waar je kunt genieten van een drankje en een hapje. Je passeert daarnaast de prachtige dorpen Monnickendam en Marken.

# 4. Bloemendaal en Haarlem

Met deze route kom je langs de prachtige groene en waterrijke omgeving van Bloemendaal en Haarlem. Je komt langs boerderijen, buitenhuizen en monumentale panden. Haarlem is daarbij een prachtige trekpleister. Er zijn maar liefst 1200 rijksmonumenten in deze stad! Je komt langs de Ruïne van Brederode die je terug in de geschiedenis brengt. Houd je meer van natuur? In het recreatiegebied Spaarnwoude vind je bossen, polderlandschappen en veenweidegebieden. De route start en eindigt in Bloemendaal, waar je veel horecagelegenheden vindt.

# 5. Alkmaar en de Schoorlse Duinen

Waai heerlijk uit langs de Schoorlse Duinen! Je begint en eindigt de route in Alkmaar, waar je een heerlijke kop koffie en een hapje kunt krijgen. Vervolgens ga je door de polders naar de zee. Ondertussen geniet je van bollenvelden, molens en duinen. De bollenvelden zijn tussen maart en mei prachtig gekleurd. Vele toeristen komen op deze kleurenpracht af. Via de Schoorlse Duinen en Bergen kom je uiteindelijk via de vele molens weer terug in Alkmaar.

Bekijk ook: De 10 mooiste scooter- en motorroutes van Zuid-Holland!