Is het dragen van een helm op een e-bike verplicht?

Elektronische fietsen maken de laatste jaren een flinke opmars. Veel ouderen worden gezien op een elektronische fiets, waar het hen veel moeite scheelt om te trappen. Toch is het zo dat ook steeds meer jongeren een elektronische fiets aanschaffen. Je gaat immers snel door het verkeer, de elektronische fiets is makkelijk te parkeren en je blijft toch een beetje in beweging. Maar is het nu verplicht om een helm te dragen op de elektronische fiets? Er zijn wettelijk gezien twee soorten elektronische fietsen, die wij hieronder even zullen toelichten.

De standaard elektronische fiets

De standaard elektronische fiets heeft feitelijk dezelfde kenmerken als een gewone fiets. Je moet ermee op het fietspad rijden, je hebt geen verzekeringsplicht en daarnaast dus ook geen helmplicht. Een standaard elektronische fiets biedt de fietser trapondersteuning tot vijfentwintig kilometer per uur, alhoewel je natuurlijk wel harder kunt rijden wanneer je harder trapt.

Speed pedelec

Een ander soort elektronische fiets is de speed pedelec. Normaliter was het zo dat ook bij deze elektronische fietsen je geen helm hoefde te dragen, al is de wet veranderd 1 januari 2017. Momenteel wordt de speed pedelec gezien als bromfiets, je hebt dus niet alleen een kenteken nodig voor deze 'fiets', maar ook een helm. Een speed pedelec kan een maximumsnelheid behalen van vijfenveertig kilometer per uur.

> Nieuwe integraalhelm nodig? Vandaag besteld, morgen in huis!

Tips voor het kopen van een helm

  • Koop een helm met een keurmerk, zo weet je immers zeker dat het een helm is van goede kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor een helm met keurmerk EN 1080.
  • Soms is het zo dat jouw hoofd net te groot is voor de ene maat helm, maar net te klein voor een andere. Kies altijd voor de helm die het strakst zit, na een tijdje dragen gaat deze nog losser aanvoelen.
  • Om te weten welke omtrek de helm moet hebben, meet je de omtrek van jouw hoofd. Dit doe je ongeveer drie centimeter boven je wenkbrauwen.
  • Pas op met het dragen van een bril of staartjes in combinatie met een helm.
  • Het klinkt vrij logisch, maar stel de bandjes van de helm niet te strak af. Wanneer deze te strak zijn kunnen zij gaan irriteren, wanneer de bandjes te los afgesteld zijn kan de helm wegschieten tijdens een ongeluk.

Veel gestelde vraag: Bestaan er ook stille motorhelmen?

Blijf veilig

Wettelijk gezien is het dus niet verplicht om op een standaard elektronische fiets voorzien te zijn van een helm. Toch is het verstandig om als fietser je gezond verstand te gebruiken. Wanneer jij vijfentwintig kilometer per uur gaat, ga je ongeveer net zo hard als een scooter met blauw kenteken. Dat is nog steeds behoorlijk hard. Mocht je vallen, dan kun jij jezelf ernstig bezeren. Neem dus het zekere voor het onzekere en probeer altijd een helm te dragen.

> Systeemhelm kopen? Gratis verzending en korting tot 40% op het gehele assortiment!