Hoeveel geluid mag een motor produceren?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Motoren maken van zichzelf veel geluid, en daarom klagen er veel mensen over geluidsoverlast van motoren. Mede hierdoor voert de politie regelmatig controles uit om de geluidsproductie van motoren te meten. Alle uitlaten van motoren moeten aan de wettelijk gestelde eisen voldoen, het is dus verstandig om je in te lezen.

Het ‘Vehicle Identification Number’

Elke motor heeft een VIN-plaatje op het frame bevestigd, dit staat voor ‘Vehicle Identification Number’. Dit plaatje wordt gebruikt om je motorvoertuig te identificeren. Als motorrijder ben je er zelf verantwoordelijk voor dat het VIN-plaatje altijd goed leesbaar is. Als het plaatje niet meer leesbaar is, bijvoorbeeld door roest of andere schade, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van de RDW. Van de RDW krijg je dan uitleg hoe je een nieuw plaatje kunt aanvragen, en wat de kosten hiervan zijn.

Hoeveel geluid is teveel?

De exacte grens van hoeveel geluid de motor mag produceren kan verschillen per cilinderinhoud van de motor, en is te vinden in het kentekenregister (dit kun je opvragen bij de RDW of bij de dealer waar je de motor gekocht hebt).

> Bekijk de Shark D Skwal helmen: Vandaag bezorgd, morgen in huis!

Weet hoeveel geluid je motor maakt!

Als je twijfelt over de geluidsproductie van je motor is het verstandig om te laten meten hoeveel geluid de motor maakt. Sommige garages hebben de juiste meetapparatuur staan om de geluidsproductie te meten. Ook kun je bij de RDW een geluidsmeting laten doen.

In het buitenland kan er weer andere regelgeving voor geluidsproductie gelden dan in Nederland. Verdiep je van tevoren in de regelgeving met betrekking tot geluidsproductie in het land waar je gaat rijden.

Het is dus belangrijk te weten hoeveel geluid je motor mag maken, en hoeveel geluid je motor daadwerkelijk maakt. Om zeker te zijn van de regelgeving kun je het beste met de klantenservice van de RDW bellen. De RDW zal veel antwoorden voor je hebben, of je wijzen op de vervolgstappen die je kunt ondernemen.

> Profiteer van korting tot 40%: de Shark Drak helmen!

Een lekke band op de motor? Lees hier hoe je een motorband plakt!