Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Hoe plak je een motorband?

Een motorband is aardig te vergelijken met de band van een scooter, toch is de band van een motor misschien nog wel veel belangrijker als bij een scooter. Een scooter rijdt vaak rond de dertig kilometer per uur, een motor mag op de snelweg. Mocht ineens je band klappen of springen op de snelweg dan kan je in een gevaarlijk ongeluk terechtkomen. Het kan zomaar gebeuren, maar hoe plak je dan je motorband?

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Propje schieten

Je band kan natuurlijk op enorm veel manieren klappen. Meestal gebeurt het door iets scherps op het wegdek, een stuk glas bijvoorbeeld. Dit kan vrij makkelijk opgelost worden door een propje in de band te laten schieten. Een propje is eigenlijk een stuk rubber wat met een speciaal apparaat in de band wordt gestopt, waardoor het gat is gedicht. Het voordeel van deze manier van repareren is dat het relatief goedkoop is, de prijzen verschillen natuurlijk per reparateur maar reken maar op maximaal een paar tientjes.

Er zijn reparatiesetjes te koop waarmee je zelf een prop (parapluutje) kunt schieten in de band van je motor. Dit is niet aan te raden, aangezien er veel mis kan zijn. Ook wordt je motor op veel manieren belast en kan het ook zo zijn dat je band op een andere manier beschadigd is, iets wat jij als klusser niet kan beoordelen. Probeer dus altijd naar de garage te gaan. Het is voor je eigen veiligheid en kost vrijwel niets.

tip: bestel een goedkope motorhelm (bijvoorbeeld de Schuberth motorhelm) vóór 23.59 uur = volgende dag in huis.

Een nieuwe band

Het is logisch dat je baalt wanneer de band van je motor geklapt is. Toch is het niet verstandig om zelf aan de motor te gaan klussen. De banden zijn erg gevoelig en de kans dat je iets kapot maakt of verkeerd terugplaatst is aanwezig.

Ga dus altijd naar een reparateur of laat meteen een nieuwe band onder de motor zetten. Sommigen zeggen dat het tussen de oren zit, dat reparaties wel gewoon veilig zijn enzovoort. Toch is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en gewoon je band te vervangen. De motorbanden worden veel intensiever gebruikt dan die van een auto, zij krijgen bijvoorbeeld ook belasting vanaf de zijkanten, wanneer je door een bocht rijdt. Verder heb je natuurlijk maar twee banden, dus moet je daar ook zo goed mogelijk voor zorgen.

Een geklapte motorband hoeft dus niet meteen te betekenen dat je een nieuwe band moet kopen, je kunt er ook gewoon een prop in laten schieten. Het is wel onduidelijk of dit veilig is, al is het niet verboden volgens de wet. Een prop inschieten kan, maar het is wel belangrijk dat je tijdig je banden vervangt.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

Onderhoud je motor goed, lees hier hoe je de remmen van een motor afstelt.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen