Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Hoe kan ik een helm het beste opzetten?

De beste manier om een helm op te zetten, is op de manier waarop het bedoeld is om een helm op te zetten. Dat betekent dat bijvoorbeeld een sluiting onder kin ook vastgemaakt moet worden om daarmee de veiligheid te waarborgen. Het spreekt voor zich dat het niet veilig is om met een helm half op het hoofd te rijden, omdat er bijvoorbeeld toch maar een klein stukje gereden wordt.

De helm dien volledig over het hoofd geplaatst te worden en vervolgens vastgezet te worden met de sluiting onder de kin. Als een helm te los zit, dan betekent dat er sprake is van een onjuiste maat en is er geen garantie op optimale bescherming van het hoofd. Helmen dienen namelijk strak om het hoofd aan te sluiten om de beste bescherming te bieden indien er sprake is van een ongeluk, waarbij het hoofd een klap moet opvangen.

Tips helm opzetten

In de eerste plaats is het belangrijk dat de helm de goede maat heeft voor het hoofd. De helm kan met beide handen worden vastgepakt en boven het hoofd worden gehouden om de helm vervolgens naar beneden over het hoofd en gezicht te brengen. Als het nodig is om een beetje kracht te zetten, dan is dat niet erg en beter dan wanneer een helm heel gemakkelijk over het hoofd schuift. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van ruimte tussen het hoofd en de binnenschaal.

De helm moet niet te ver naar voren of naar achteren zitten en de sluiting moet strak worden aangetrokken. Bij het dragen van een bril is het afhankelijk van het helmtype of het gemakkelijk is of niet. Bij een jethelm is het bijvoorbeeld gemakkelijker om met een bril de helm op te zetten dan in vergelijking met het opzetten van een gesloten integraalhelm. Over het algemeen is het zo dat de kinsluiting met een simpele beweging open en dicht gemaakt moet kunnen worden.

De sluiting draagt bij aan de veiligheid en voorkomt dat tijdens een val de helm van het hoofd afschiet. De sluiting dient uiteraard niet zo strak te zitten dat het oncomfortabel aanvoelt, maar moet ook niet te los zitten.

• Juiste maat
• Helm vastpakken
• Boven hoofd houden
• Over hoofd schuiven
• Sluiting vastmaken

Overigens zijn er voorschriften met betrekking tot het dragen van een helm, zodat daar ook nog rekening mee kan worden gehouden. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan met bijvoorbeeld een systeemhelm half over het hoofd te rijden, waarbij het kinstuk de kin niet bedekt.

> De Shark Evoline 3: Vandaag besteld = morgen in huis!

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Lees hier hoe je je helm in een andere kleur kan spuiten. Wil je een helm kopen? Bestel vóór 23.59 uur = volgende dag in huis!

Voorschriften helm dragen

Er zijn verschillende voorschriften met betrekking tot het dragen van een helm en die hebben uiteraard ook invloed op de wijze van opzetten. In ieder geval is het zo dat er sprake is van een veiligheidsaspect waar veel waarde aan wordt gehecht. Er is dan ook in de verkeerswet vastgelegd voor het rijden op welke voertuigen het verplicht is om een helm te dragen.

Bovendien moet er aan de Europese normen voor veiligheid worden voldaan, waarbij er sprake is van een keurmerk ECE 22.05. Er wordt geen specifiek onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld scooterhelmen, motorhelmen en brommerhelmen. Een helm die door een scooterrijder wordt gedragen, kan dan ook gewoon gedragen worden tijdens het rijden op een motor.

In Artikel 60 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 staat vermeld dat de bestuurder, maar ook de passagier op een bromfiets een goed passende helm moet dragen. Ook dient de helm over een sluiting te beschikken, zodat de helm op een deugdelijke manier op het hoofd kan worden vastgezet. Bovendien moet zoals gezegd voldaan worden aan de eis van een goedkeuringsmerk.

Het goed opzetten van een helm en de geldende regels voor het dragen van een helm heeft uiteraard ten doel om de veiligheid te bevorderen. Het verkeerd opzetten van een helm en deze dragen tijdens het rijden ondermijnt de veiligheid, want het hoofd is dan niet meer op een deugdelijke wijze beschermd.

Het is dan ook altijd aan te raden om volgens de reguliere weg een helm op te zetten, maar ook vast te maken. Dat een helm passend moet zijn, heeft ook te maken met de veiligheid, want zoals gezegd, biedt een te ruime helm geen bescherming.

> Gratis verzending op het assortiment Vespa helmen: Profiteer nu!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Veelvoorkomende vraag: wat zijn goedgekeurde helmen? Lees snel het antwoord!

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen