Hoe haal ik mijn motor racelicentie?

Wil je leren racen? Dan kun je de T.O.M.S cursus volgen. Heb je deze cursus met succes afgerond, dan krijg je een racelicentie. Overigens is de T.O.M.S cursus niet de enige racelicentie training in Nederland, maar het is wel een van de populairste trainingen voor het behalen van je racelicentie.

Op deze pagina lees je meer over het behalen van een racelicentie met de T.O.M.S cursus. Door de informatie in dit artikel door te lezen, kun je goed bepalen of deze cursus wel of niet iets voor jou is.

Waarom een motor racelicentie?

De meeste mensen die de T.O.M.S cursus volgen voor een racelicentie, doen dit omdat ze sneller rond willen komen op het circuit. Toch wordt de cursus niet alleen gevolgd door enthousiaste racers. Ook als je jouw prestaties op de openbare weg wil verbeteren, kun je ervoor kiezen deze cursus te volgen.

Je inschrijven voor de cursus

Wil je de T.O.M.S cursus volgen om je racelicentie te behalen? Dan schrijf je je online in. Ook als je een andere cursus wil volgen om je racelicentie te behalen, schrijf je je online in. Pas als je een bevestiging van inschrijving hebt gehad, sta je inderdaad op de lijst om de cursus te kunnen volgen. Controleer goed of je inderdaad een inschrijvingsbevestiging hebt gehad en je weet zeker dat je aan de racelicentie cursus mee kunt doen.

Wat heb je nodig?

Ga je de T.O.M.S cursus volgen, dan moet je diverse spullen met je meenemen op de cursusdag. Het gaat om de volgende benodigdheden:

  • Een goede race-overall. Deze moet uit één deel bestaan.
  • Een integraalhelm.
  • Een CE gekeurde rugprotector.
  • Motorlaarzen.
  • Motorhandschoenen.

> Kies zelf een aflevermoment en plek: Bestel nu de Shark helm!

De twee onderdelen van de cursus

De T.O.M.S cursus bestaat uit twee onderdelen, namelijk een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Let op: je moet beide onderdelen afronden om een racelicentie te kunnen krijgen. Je kunt dus niet alleen het theoretische gedeelte van de cursus volgen of juist alleen op de racebaan verschijnen voor het praktijkgedeelte van de T.O.M.S cursus.

Hoe haal ik mijn motor racelicentie?

Het theoretische gedeelte

De T.O.M.S cursus begint met een theoriesessie, waarbij de algemene kennis van het racen wordt bijgebracht. Het theoretische gedeelte van de cursus is erg belangrijk, want tijdens dit onderdeel leer je onder andere wat je moet doen bij een ongeval en wat de diverse vlaggen op het circuit betekenen.

Het theoretische gedeelte van de cursus bestaat uit vijf sessies. Tussen iedere sessie ga je kort het circuit op. Dit doe je om te laten zien wat je geleerd hebt en eventueel hier en daar bijgestuurd te worden. De vijf sessies van het theoretische gedeelte van de T.O.M.S cursus, zijn de volgende:

  • De introductie. Algemene informatie over circuit racen.
  • De lichaamshouding tijdens het racen.
  • Het starten.
  • Het inhalen.
  • Formatierijden.

> De HJC IS-Max II: Vandaag besteld = morgen in huis!

De praktijk

Als je het theoretische gedeelte van de cursus doorlopen hebt, starten de oefenraces. Als je vijf of zes sprintjes hebt getrokken op het circuit, zit de cursusdag erop. Je kunt je nu klaarmaken voor de uitreiking van de racelicentie. Gefeliciteerd!

Bekijk ook ons artikel: Tips voor warm blijven op de scooter!