Hoe vervoer je een helm voor een bijrijder?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Op een scooter of motor dien je in Nederland een helm te dragen. Voor een fiets geldt dat nog niet al zie je wel steeds vaker fietsers met een helm op.

Als je een bijrijder gaat ophalen die geen helm in zijn of haar bezit heeft, bedenk dan van tevoren hoe je de helm gaat vervoeren. Deze persoon zit bij jou achterop en is daarom ook verplicht een helm te dragen. Maar waar laat je de helm van je bijrijder als je die wilt meenemen maar zelf moet rijden. Je kunt deze niet in je hand houden, want dat is te gevaarlijk.

> vraag & antwoord: wie krijgt de boete als een passagier geen helm draagt

Waar kan ik de helm van de bijrijder laten?

De helm van de bijrijder moet je dus mee kunnen nemen zonder dat het je rijden op een negatieve manier beïnvloed. Een voordeel is dat de tweede helm minder vaak wordt gebruikt dan de helm van de bestuurder zelf. Dit betekent dat deze ook ergens opgeslagen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het huis van de bijrijder. Als vaak dezelfde persoon mee gaat als bijrijder, is het misschien een idee om de helm bij die persoon thuis te laten. Hierdoor hoeft de helm niet altijd meegenomen te worden.

Als er wel vaak verschillende mensen achterop zitten, betekent dit dat de helm dus wel vervoerd moet worden. Dit kan worden gedaan op verschillende manieren:

  • Neem de motorhelm mee in een helmtas, rugtas of tanktas;
  • In de buddy (niet bij alle scooters zal dit passen);
  • Tussen de benen neerleggen (dit kan wèl van negatieve invloed zijn op je rijvaardigheid);
  • Onder een bagagespin.

> Op zoek naar een helm voor een bijrijder? Bekijk dan snel onze jethelmen!

Hoe vervoer ik de helm op deze plekken?

De helm meenemen in een tas is de meest voor de hand liggende optie. Er zijn verschillende tassen waarin de helm past. Helmtassen zijn speciaal voor het vervoer gemaakt, maar een rugtas heeft vaak ruimte genoeg voor een helm. Als er gebruik wordt gemaakt van een scooter kan de helm in de buddy worden gelegd of tussen de benen. In de buddy is in dit geval slimmer, omdat de helm tussen de benen vandaan kan rollen. Een bagagespin is een soort snelbinder voor op een fiets, maar dan voor een motor of scooter. De helm wordt op de scooter of motor neergelegd en de bagagespin gaat er overheen. Een helm is ook vast te binden op een rugtas door middel van een bagagespin.

Een goede voorbereiding is dus belangrijk om een helm goed te kunnen vervoeren. Probeer te voorkomen dat je de helm aan het stuur of tussen je benen moet vervoeren.

> een integraalhelm kopen voor de bijrijder? Vandaag bezorgd = morgen in huis!