Is een helm uit China veilig genoeg?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Wanneer je rijdt op een scooter ben je vrij gevoelig in het verkeer. Je rijdt slechts op twee wielen waardoor je snel onderuit kunt gaan. Het dragen van een helm is dan ook erg belangrijk voor je eigen veiligheid. Tegenwoordig is te zien dat steeds meer Chinese fabrikanten helmen op de markt brengen. Maar zijn deze wel veilig?

Verschillende soorten helmen

Om te weten of een Chinese helm veilig is, is het ook belangrijk om te weten welke types helmen er eigenlijk allemaal op de markt zijn. Grofweg zijn helmen te verdelen in drie categorieën.

  1. Integraalhelm - Dit is de veiligste soort helm. De integraalhelm omsluit je hoofd volledig.
  2. Systeemhelm - Deze helm is op twee manieren te dragen. Deze helm biedt minder steun als een integraalhelm.
  3. Jethelm - Deze helm kent ook wel de naam pilotenhelm. Alleen de schedel van je hoofd wordt beschermt in deze helm, maar ook maar matig. Wanneer je valt met deze helm zal hij weinig steun bieden.

Er zijn dus verschillende soorten helmen. Een integraalhelm is veiliger als een jethelm, dat sowieso. Een Chinese integraalhelm zal altijd veiliger zijn als een Europese jethelm.

Hoe herken je een goede helm?

Een helm van goede kwaliteit is te herkennen aan het materiaal waarvan de helm is gemaakt. Maar nu is het niet zo dat er een bepaald materiaal is wat alle goede helmen kenmerkt. Je dient er op te letten dat de schalen van de helm stevig zijn, deze vangen namelijk de klap op wanneer je valt.

Een dure of een goedkope helm?

Fabrikanten die goedkope helmen produceren proberen jou als consument vaak te verleiden door veel comfort te bieden in de helm. Zo heeft hij een fijn stofje aan de binnenkant of zachte wangkussens. Probeer hier weerstand aan te bieden, omdat deze helm waarschijnlijk minder goed beschermt. Ook is de levensduur vaak korter, aangezien de wangkussens losraken of vies worden door zweet of regen. Toch is het ook niet verstandig om de allerduurste helm aan te schaffen. Wanneer een helm namelijk een keer gevallen is mag deze niet meer gebruikt worden. Er kan namelijk een scheurtje zijn ontstaan in de schaal van de helm. Wanneer je dan nog een keer valt kan de schaal niet meer de klap opvangen.

Chinese helmen zijn dus prima te gebruiken, het gaat er meer om welk type helm je koopt. Probeer wel een middenweg te vinden, te veel comfort en slechte materialen is ook niet goed. Toch hoef je ook niet de allerduurste helm te kopen, aangezien er een kans bestaat dat je hem niet zo lang kan gebruiken omdat je hem laat vallen.

> wil je meer weten over verkoelende helmen? Klik op de link en lees het artikel.