Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Helm maat bepalen: gebruik het handige stappenplan!

De helm maat weten voordat je een helm gaat kopen, is natuurlijk van het grootste beland. Het is namelijk belangrijk dat bij de aankoop van welke soort helm ook, deze goed om het hoofd aansluit en niet te ruim zit. Ook moet de helm niet knellen en veel te krap zitten, want dat is uiteraard allerminst comfortabel.

Aan de hand van het handige stappenplan voor het bepalen van helm maten is het heel gemakkelijk om erachter te komen wat de perfecte helmmaat is. Na het meten van de maat kan in een speciale maattabel worden gekeken om te ontdekken wat de ideale helmmaat is om zo comfortabel mogelijk en uiteraard zo veilig mogelijk te rijden.

Helm maat

De helm maat wordt vastgesteld aan de hand van de omtrek van het hoofd. Het is echter belangrijk om wel op de juiste plek op het hoofd te beginnen met het meten. Voor het meten van de maat kan er van een meetlint of centimeterband gebruik worden gemaakt. Met het meetlint in de hand is de eerste stap ongeveer tussen 2 en 2,5 cm vanaf de wenkbrauwen te meten vlak boven de zijkanten van de oren. Het is belangrijk om de maat te bepalen door de grootst mogelijke omtrek te meten van het hoofd.

Het bepalen van helm maten gaat vervolgens verder door het aantal centimeters van de hoofdomtrek te noteren en in de speciale tabel voor helm maten te kijken naar wat de passende maat is bij het aantal centimeters van de hoofdomtrek. Er geldt overigens voor kinderen een andere tabel met helmmaten.

De omtrek in centimeters kent altijd twee opties met betrekking tot de matentabel. Voor een hoofdomtrek in centimeters van bijvoorbeeld 64 cm geldt dat er in de tabel gekeken wordt naar de omtrek 61/62 en komt er een maat uit van XL. Bij een gemeten hoofdomtrek van 56 cm geldt in de tabel dat er gekeken wordt naar de omtrek 55/56 en komt er een maat S uit.

Op het moment dat de maat van de helm is bepaald, is het ook mogelijk om online een helm te bestellen. Bij het plaatsen van een bestelling dient de juiste helmmaat gekozen te worden. het kan voorkomen dat helmen van bepaalde fabrikanten wat ruimer of wat krapper vallen. In dat geval zal dat er doorgaans bij staan vermeld en kan op basis van het advies een maat krapper of ruimer te nemen de bestelling geplaatst worden.

• Meetlint
• 2,5 boven wenkbrauwen meten
• Vlak boven de oren
• Grootste mogelijk omtrek hoofd
• Aantal centimeters noteren
• Matentabel bekijken
• Maat noteren
• Helm bestellen

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Koop nooit een tweedehands helm. Ook na een val kan een helm (niet zichtbaar vanaf de buitenkant) beschadigd zijn. Lees het artikel: Kan ik mijn helm na een val nog een keer gebruiken?

Te krappe of te ruime helm

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een helm net te krap of te ruim zit. Doorgaans wordt gesteld dat het beter is dat de helm wat te krap zit dan te ruim. Een helm die na aanschaf krap lijkt aan te voelen, zal zich na verloop van tijd namelijk nog aanpassen aan de vorm van het hoofd, zodat op den duur de helm perfect past en comfortabel aanvoelt. Het moet uiteraard niet zo zijn dat de helm echt veel te krap zit en er door de knellingen grote hinder wordt ervaren.

Bij een te ruime helm is er geen sprake van een veilige situatie tijdens het rijden. Als er een valpartij wordt gemaakt of er is sprake van een botsing in het verkeer, dan kan een te ruime helm namelijk verschuiven met alle gevolgen van dien. Indien de helm te ruim zit, dan kan nog naar een oplossing worden gezocht. Het is namelijk mogelijk om dan de helm op te vullen met wangstukken van de fabrikant. De wangstukken worden in verschillende maten geproduceerd en kunnen door de ruimte op te vullen een te ruime helm perfect passend maken. Helaas kunnen wij deze wangstukken niet voor elke helm leveren.

Het is aan te raden om bij het vervangen van een oude helm voor een nieuw exemplaar niet zondermeer uit te gaan van de maat van het oude model. Meet altijd eerst weer de hoofdomtrek van het hoofd om de goede helmmaat te bepalen. De helmmaten kunnen overigens op allerlei soorten helmen van toepassing zijn, variërend van crosshelmen tot jethelmen en van systeemhelmen tot fashion helmen. Er is wat dat betreft altijd een ideale helm in de perfecte maat te vinden.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Lees hier de tips voor de aanschaf van een nieuw vizier voor een helm.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen