Steeds en steeds vaker zien we e-bikes en speed-pedelecs in het verkeer. Bij fietsen die over een geel kenteken beschikken en tot 45 km/uur geldt een helmplicht. Schaf je een ‘snelle’ e-bike aan, dan is dat een goed moment voor de aankoop van een fietshelm. Maar niet elke fietshelm is zomaar goed genoeg.
Houd je van mountainbiken, dan spreekt het voor zich dat je een fietshelm draagt. Ook wanneer je gebruikt maakt van een snelle e-bike is een helm noodzakelijk om jezelf bij een val optimaal te kunnen beschermen. Maar waar moet je precies op letten? En welke fietshelm is jouw perfect fit? Met de volgende tips en adviezen maak jij een weloverwogen keuze bij de aanschaf van online helmen.
5 tips aanschaf fietshelm
- Bepaal de juiste maat fietshelm
Voor tot aanschaf van een fietshelm wordt overgegaan, is het belangrijk om de juiste maat van de helm te bepalen. Een helm moet ongeveer twee centimeter boven je wenkbrauwen zitten en de slapen bedenken. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. De helmmaat kan worden berekend door met een meetlint 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten, waarna de matentabel geraadpleegd kan worden. - Een fietshelm met comfort
Er zijn drie factoren die bepalen of een fietshelm het nodige comfort biedt tijdens het fietsen. Er dient rekening gehouden te worden met: - De pasvorm: een helm mag niet te strak zitten maar ook niet te los. Een te losse helm kantelt en beneemt je het zicht, een te strakke helm zorgt voor een hinderlijke druk op het hoofd met hoofdpijn tot gevolg.
- Het gewicht en de: ga je op zoek naar een fietshelm, dan wil je je wendbaar blijven voelen. Een fietshelm is opgebouwd uit verschillende lagen en producten. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je helm een zwaargewicht is. In tegendeel. De buitenschaal van een fietshelm is meestal gemaakt van licht polystyreen.
- Ventilatie: de tijden van een heet hoofd in een helm zijn voorbij. Kies je voor een helm met ventilatiekanalen, dan kies je voor een helm die de binnenkomende luchtstroom aan de voorzijde over het hoofd naar achter leidt.
- Goed ingestelde stelriempjes
Een kinsluiting moet gemakkelijk te openen zijn met één hand en net onder de oren uitlopen in een Y. Voor deze positie is het nodig dat er een stelmechanisme aanwezig is in de vorm van stelriempjes. Deze stelriempjes moeten ten allen tijden in een goede positie zitten. Ongeacht hoe vaak je de fietshelm op- of afzet. - Fietshelm met keurmerk
Bij de aanschaf van een fietshelm is het belangrijk om op te letten of de helm van een keurmerk is voorzien. Een helm met keurmerk is veilig, ongeacht de prijs. Dat komt omdat deze helmen aan verschillende testen zijn onderworpen waarbij de veiligheid werd getest. Voor volwassenen geldt dat er gekeken moet worden naar het keurmerk EN 1078. Voor kinderen geldt het keurmerk EN 1080. Voor een snelle speed-pedelec gelden zwaardere eisen. Deze helmen zijn dan ook onderworpen aan een hogere impact. Het keurmerk voor speed-pedelec helmen is het keurmerk NTA 8776 nodig. - Opvallende fietshelmen
Het kopen van een fietshelm in een opvallende kleur zorgt ervoor dat de fietser in het verkeer meer opvalt. Er zijn ook fietshelmen beschikbaar die over reflecterende strips beschikken waardoor je meer opvalt in het verkeer. - Koop geen tweedehands fietshelm
Een helm kan altijd een keer gevallen zijn en daardoor de beschermende functie kwijt zijn geraakt. Het is bij een tweedehands fietshelm niet na te gaan of er sprake is geweest van een valpartij. Zelfs door micro beschadigingen – die niet met het blote oog te zien zijn – kan de beschermende werking van de helm verloren zijn.
Met de bovenstaande tips voor het kopen van een fietshelm vind jij de perfecte helm. Uiteraard is er veel diversiteit op het gebied van helmen voor fietsers. Zowel met betrekking tot de prijsklasse als tot looks.
> Zie hier onze e-bike helmen!
> Altijd al zin om eens scooter te rijden in het buitenland? Bekijk dan de 3 populaire scooterroutes in Athene en tips!