Tips bij het kopen van een nieuwe motorhelm

Tips bij het kopen van een nieuwe motorhelm
1 maart 2022
Tips bij het kopen van een nieuwe motorhelm

Het kopen van een motorhelm is geen impuls aankoop. Tenminste, dat zou het niet moeten zijn. Want, een helm dragen kan voor jou het verschil maken. Bovendien, het dragen van een valhelm is wettelijk verplicht. Maak van de nood een deugd en zoek een helm die je optimaal beschermd én comfortabel zit. Met onderstaande tips en adviezen maak jij de juiste keuze.

Voor welk doel gebruik je een helm?

Ga je op zoek naar een helm, dan is het goed om hier wat tijd voor uit te trekken. Bepalend voor de eisen waar je helm aan moet voldoen is het type motorrijder dat je bent.

  • Forens je dag in dag over de snelweg naar je werk?
  • Gebruik je de motor alleen voor plezierritjes tijdens de warmere maanden?
  • Of gebruik je de motor heel wisselend?

Welk type motorhelm kopen?

Afhankelijk van hoe jij de motorhelm gebruikt, kies je je type helm uit. Het aanbod helmen is heel divers en kan je nogal overvallen. Bedenk daarom welk type helm je bij welk gebruik vindt passen:

  • Integraalhelmen: deze helmen omsluiten je gehele hoofd. Ben je regelmatig op de snelweg te vinden met hoge snelheden, dan wordt deze helm aangeraden. Deze helm wordt nog altijd als de meest veilige beschouwd. Een ander voordeel is dat je minder hinder zal ondervinden op het gebied van windruis met een helm die je hoofd helemaal omsluit.
  • Jethelm: voor plattelandsritjes en heen-en-weertjes door de stad is een jethelm heel geschikt. Deze helm laat je gezicht helemaal en is niet voorzien van een kinstuk.
  • Systeemhelm: deze helm is voorzien van een kinstuk die je helemaal naar achteren kunt klappen. Ideaal tijdens korte stops, want je helm geheel afnemen is niet nodig. Tijdens het rijden sluit je het kinstuk uiteraard.

Helmmaat bepalen

Nog een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe motorhelm is de maat. Je kunt de maat bepalen door de omtrek van het hoofd op te meten met een meetlint. Doe dit op ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen. De tabel geeft een indicatie weer tussen de omtrek en de bijbehorende helmmaat. Een stelregel bij de aanschaf van een helm, is dat deze beter iets te krap kan zitten dan te ruim. Een te ruime helm kan gaan zwabberen op het hoofd en de verkeersveiligheid beïnvloeden, terwijl een iets strakke helm zich nog kan vormen naar het hoofd.

Materiaalkeuze

Bij het kopen van een nieuwe motorhelm is het verstandig om naast het type helm ook rekening te houden met het materiaal waarvan de helm is gemaakt. Een motorhelm wordt gemaakt in drie varianten die elk hun eigen unieke eigenschappen en kostenplaatje hebben:

  • Polycarbonaat: een buitenschaal van polycarbonaat is een iets goedkopere schaal De helm wordt in een vorm geperst waarmee weekmakers worden gebruikt die het materiaal sterk en taai houden. Onder invloed van uv-licht en weersomstandigheden verdwijnen de weekmakers en zal de schaal uitharden. Dit proces duurt 3 tot 5 jaar waarna de motorhelm de klap minder goed kan absorberen en opvangen. Zorg er dus voor dat je bij maximaal 5 jaar je helm vervangt.
  • Glasvezel: een helm van glasvezel is stukken lichter dan een helm met een buitenschaal van polycarbonaat en wordt met de hand gemaakt. Ook biedt de helm meer comfort en is deze sterker. Wel is deze helm wat duurder. Daar tegenover staat dat een helm van glasvezel langer meegaat.
  • Carbon: een helm van carbon is nog lichter dan helmen van bovenstaand materiaal. Bij een ongeval zal een hem met een buitenschaal van carbon de klap goed opvangen doordat het materiaal de impact gelijkmatig over het oppervlak verspreidt. Een nadeel is dat deze helm in de hoogste prijscategorie valt.

Voor alle helmen geldt dat onderhoud vanzelfsprekend is. Zo weet je zeker dat de helm in goede conditie blijft. Lees hier de tips voor het schoonmaken van een helm.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension