Tikje tegen helm, nieuwe helm kopen of blijven gebruiken?

Helmen zijn bedoeld om het hoofd te beschermen. Een helm die kapot is kun je dus beter niet meer gebruiken, want dan beschermt de helm je hoofd immers niet meer goed. Na een val of een scheur is het soms duidelijk zichtbaar dat je helm kapot is en dat je deze moet vervangen, maar het komt ook weleens voor dat je met je helm ergens tegenaan komt of hem per ongeluk laat vallen of dat iemand anders er een tikje op geeft. Moet je de helm dan ook vervangen worden?

scooterhelm en motorhelm

Nieuwe helm > zelfs na een klein ongelukje

Zodra er een ongeluk heeft plaatsgevonden waarbij de helm schade heeft opgelopen, betekent dit dat de helm vervangen moet worden. Dit kan een val zijn op hoge snelheid, maar ook een onhandigheid waarbij de helm op de grond valt. Het gevolg kan zijn dat de helm niet meer beschermend werkt. Sommige schade is namelijk niet van buiten zichtbaar.

De leeftijd van de helm

Hoelang een helm bruikbaar is en nog beschermende werking heeft, verschilt per helm. Een te oude helm zal minder bescherming geven dan een nieuwe maar de kwaliteit van de helm verschilt ook. Een goede kwaliteit helm bepaalt ook de levensduur. De levensduur van een helm kan ook afnemen als de helm bijvoorbeeld constant in de zon ligt. Om goed te blijven functioneren moet een helm na een aantal jaar vervangen worden. Dit om er zeker van te zijn dat de helm nog in goede conditie is. 

> Een goede nieuwe helm van hoge kwaliteit is de Shark Raw: Verzending = gratis!

Het ECE-nummer

Een helm heeft naast het E-nummer, ook een ECE-nummer. Voor dit nummer staan soms ook letters. Het meeste recent gekeurde ECE-nummer is het 22.05 nummer. Zodra het nummer 22.04 staat vermeld, betekent dat deze helm voor 2003 is verkocht. Dit kan een goede indicatie geven van hoe oud de helm is.

Tot slot: de pasvorm van de helm

Om te zorgen dat een goede helm ook een bepaalde mate van bescherming geeft, moet de helm de juiste pasvorm hebben. Als de helm niet de juiste pasvorm heeft, zal de beschermende werking verloren gaan. Helmen zijn beschikbaar in verschillende maten met verschillende pasvormen. 

> Op zoek naar een nieuwe helm?

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  122,13
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Lees hier nog meer over tweedehands helm of nieuwe helm kopen