Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Tikje tegen helm, nieuwe helm kopen of blijven gebruiken?

Helmen zijn bedoeld om het hoofd te beschermen. Het zit niet altijd even comfortabel, maar het is wel een goede bescherming. Een helm die kapot is kun je dus beter niet meer gebruiken, want dan beschermt de helm je hoofd immers niet meer goed. Na een val of een scheur is het soms duidelijk zichtbaar dat je helm kapot is en dat je deze moet vervangen, maar het komt ook weleens voor dat je met je helm ergens tegenaan komt of hem per ongeluk laat vallen of dat iemand anders er een tikje op geeft. Moet je de helm dan ook vervangen worden?

scooterhelm en motorhelm

Nieuwe helm zelfs na een klein ongelukje

Zodra er een ongeluk heeft plaatsgevonden waarbij de helm schade heeft opgelopen, betekent dit dat de helm vervangen moet worden. Dit kan een val zijn op hoge snelheid, maar ook een onhandigheid waarbij de helm op de grond valt. Het gevolg kan zijn dat de helm niet meer beschermend werkt. Sommige schade is namelijk niet van buiten zichtbaar.

De leeftijd van de helm

Hoelang een helm bruikbaar is en nog beschermende werking heeft, verschilt per product. Een te oude helm zal minder bescherming geven dan een nieuwe maar de kwaliteit van de helm verschilt ook. Een goede kwaliteit helm bepaalt ook de levensduur. De levensduur van een helm kan ook afnemen als de helm bijvoorbeeld constant in de zon ligt. Dit is namelijk slecht voor de beschermmiddelen in de helm.

Om goed te blijven functioneren moet een helm na een aantal jaar vervangen worden. Dit om er zeker van te zijn dat de helm nog in goede conditie is. Het is dus goed te weten hoe je de kwaliteit van je helm in kunt schatten.

> Een goede nieuwe helm van hoge kwaliteit is de Shark Raw: Verzending = gratis!

Keurmerk voor de kwaliteit van de helm

Op het etiketje van een helm staat een cirkel met een E. De E wordt gevolgd door een nummer, het landnummer. Dit landnummer geeft aan in welk land de helm is goedgekeurd. Vaak maakt het niet uit in welk land de helm is goed gekeurd, aangezien de helm dezelfde taak hebben: het hoofd beschermen tegen letsel. Als een helm is goedgekeurd in Nederland, is dit aangegeven door het cijfer 4 achter de E. Andere voorbeelden van de dichtstbijzijnde E-nummers zijn:

 • E1 is Duitsland
 • E2 is Frankrijk
 • E3 is Italië
 • E6 is België
 • E11 is Groot-Brittannië

> Nieuwe helm kopen? Bekijk onze Schuberth helmen!

Het ECE-nummer

Een helm heeft naast het E-nummer, ook een ECE-nummer. Voor dit nummer staan soms ook letters. Deze letters geven aan wat voor type helm het is en wanneer de helm is goedgekeurd. Het meeste recent gekeurde ECE-nummer is het 22.05 nummer. Zodra het nummer 22.04 staat vermeld, betekent dat deze helm voor 2003 is verkocht. Dit kan een goede indicatie geven van hoe oud de helm is.

Tot slot: de pasvorm van de helm

Om te zorgen dat een goede helm ook goede bescherming geeft, moet de helm de juiste pasvorm hebben. Als de helm niet de juiste pasvorm heeft, zal de beschermende werking verloren gaan. Helmen zijn beschikbaar in verschillende maten met verschillende pasvormen. Zodra de schade aan de helm effect heeft op de pasvorm, betekent dit dat de helm niet meer geschikt is voor gebruik.

> Op zoek naar een nieuwe helm?

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

Lees hier nog meer over tweedehands helm of nieuwe helm kopen

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen