De 5 mooist motor - en scooterroutes in de omgeving Haarlem

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Haarlem is één van mooiste streken in Nederland en is dan ook perfect voor een tochtje met de motor of scooter. Of je nu houdt van kaas, sport of waterplezier, een rit in de omgeving van Haarlem laat vele indrukken na. Deze vijf routes bewijzen dat de streek heel wat in petto heeft en Nederland van zijn mooiste kant laat zien.

1. Urenlang rijplezier langs Amsterdam en Scheveningen

Als je niet terugschrikt van een 150 kilometer lange motortocht, dan is deze route perfect. De route begint in Grootschermer of Scheveningen en natuurlijk moet je daarna nog terug naar het beginpunt rijden: rijplezier verzekerd! Als je het echter even niet meer ziet zitten, denk er dan aan dat legendarische sporthelden zoals Erica Terpstra, Johan Cruijff en Ard Schenk de route met de fiets aflegden. Geen enkel excuus dus om op te geven!

2. Het polderlandschap van Castricum aanschouwen vanop de motor

De omgeving rond Castricum verleent zich perfect voor de motorliefhebber die het liefst van al landelijk rijdt, dankzij de aanwezigheid van velden met prachtige molens, pittoreske boerderijen en talloze historische gebouwen. Ook Wormveer is echter een aangename locatie om te toeren, mede dankzij het opvallende, buiten gebruik geraakte veer. Wil je genieten van een stukje kaas tijdens je pauze, dan is Alkmaar, dé kaasstad van Nederland, waar je moet zijn.

> Bekijk onze goedkope integraalhelmen: verzending = gratis!

3. De bollenstreek ontdekken met de motor

Een tocht doorheen Noordwijkerhout brengt je dan weer in het centrum van de bollenstreek, vlakbij het Noordzeestrand. De ideale plaats om pas écht met de (zee)wind in de haren te rijden. De route loopt grotendeels langs de Noordzee zelf en afhankelijk van de windrichting gaat het rijden vlotter - of juist niet! Hierop letten voor je je aan de tocht waagt is dus belangrijk om verrassingen te vermijden.

4. Rijden langs het Alkmaardermeer

Het Alkmaardermeer is vervolgens de ideale plaats voor een motortocht waarbij je kan genieten van een prachtig uitzicht op het water. Het meer heeft verschillende namen, waaronder het Lange Meer of het Akerslotermeer. Daarbij bevindt er zich ook een tweede meer, het Schermermeer. Beide vloeien samen tot één enorme waterparadijs waar je met de scooter of motor prachtige ritten omheen kan maken, en als je het écht wil - en het weer het toelaat - een duikje in kan nemen.

5. Door het veenlandschap heen toeren met de motor

Het landschap rond Schardam, Avenhorn en Zuidoostbeemster bestond meer dan duizend jaar geleden vooral uit veen. Tegenwoordig wordt het echter omschreven als polderlandschap. De bemaling van de grond gebeurde toentertijd met wel 50 molens onder begeleiding van ingenieur Leeghwater - inderdaad, een wel erg toepasselijke naam. In Schardam kan je tenslotte langs sluizen rijden, die nog steeds gebruikt worden om er de waterhuishouding te handhaven.

> Vandaag besteld, morgen in huis: De Schuberth integraalhelm!

Bekijk ook de 5 mooiste motor- en scooterroutes van Enschede.