10 scooter- & motorroutes in Drenthe

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

De Nederlandse provincie Drenthe herbergt enkele prachtige schatten van de natuur die een must zijn om te bezoeken met scooter of motor. Denk aan de uitgestrekte veengebieden of talloze riviertjes en kanalen waar je langs kunt rijden. De uitgestrektheid van de zandgebieden en beschermde parken zoals het Nationaal Park Dwingelderveld mogen niet op het lijstje ontbreken. Hieronder alvast tien scooterroutes in Drenthe om je op weg te helpen.

1. Drenthse Molenroute

Deze typische route voor de provincie Drenthe mag de spits afbijten. Met je scooter of motor rij je een drietal uurtjes over deze tocht van 100 kilometer. Je bezoekt een aantal mooie, soms verscholen, typische Nederlandse molens en rijdt over een aantal onverharde wegen. Je start in Vledder en rijdt richting Diever en via Darp naar Meppel. Rij langs De Wijk, Hoogeveen en rond het Dwingelderveld om en zo kom je aan je eindpunt in Beilen terecht.

2. Drenthe op zijn mooist

Zoals de naam reeds doet vermoeden is dit een motorroute die je zeker moet uitgeprobeerd hebben. 140 kilometer lang met als start- en eindpunt Emmen. Je gaat via Aalden en Hooghalen tot in het uiterste puntje van Appelscha. Via prachtige groene wegen keer je terug via Diever, Dwingeloo en het Dwingelerveld. Passeer Mantinge, Nieuw Balinge en Geesbrug alvorens terug te keren naar je startpunt. Een mooie en rustige scooterrit!

3. Boortoren Tocht

Onder Emmen, in de buurt van het Bargerveen kun je deze leuke korte route van 45 kilometer met de scooter rijden. Je start en eindigt in Schoonebeek maar ontdekt de grens met Duitsland alvorens naar Stieltjeskanaal te rijden. Van hieruit brengt deze route je naar Nieuw-Amsterdam, Erica en het Barger-Oosterveen weer naar het eindpunt. Hier nog even nagenieten bij een lekker glaasje. Een ideale rit om na het werk even te onthaasten.

4. Hondsrug

Deze heuvelachtige route mag zeker niet ontbreken in het lijstje wanneer je door Drenthe reist met de motor of scooter. Een route van 90 kilometer, niet heel lang, maar wel wondermooi. Je start in Gieten en gaat via Drouwen, Borger en Ees richting Emmen. Je keert in noordelijke richting terug via Schoonoord en Schoonloo. Geniet van de heerlijke weggetjes alsof ze speciaal voor de motor werden aangelegd!

5. Turfvaarten en Hunebedden

Een typisch gegeven om absoluut te bezoeken met de motor of scooter in de buurt zijn de Hunebedden en Turfgebieden. Deze route van 150 kilometer laat ze je alvast ontdekken. Je start in Rogat langs de Hogeveensche Vaart. Je rijdt langs het water tot in Echten en via Hoogeveen naar Aalden. Van hieruit maak je een grote lus tot je Westerbork bereikt, via Beilen en ten noorden van Dwingelerveld rij je terug naar je startpunt.

6. Borger - Schoonebeek

Een mooie scooterroute van 180 die geen lus maakt start in Borger. Je volgt de groene route richting Hooghalen, maar hier rij je meteen in noordelijke richting naar Vries, Norg en Roden. Keer terug via Veenhuizen en passeer nogmaals via de andere kant van Hooghalen. Nu volg je Beilen, Hoogeveen, Aalden en zo eindig je in Schoonebeek.

7. Schoonebeek - Borger

De terugrit van bovenstaande route brengt je via een andere kant van Drenthe en neemt je een stuk mee over de Duitse grens. Reken hier ook een 180 kilometer. Via Emmen rij je naar Haren over de grens, langs mooie groene wegen bereik je Stavern. Vervolg je weg naar Lathen en steek de grens weer over naar Ter Apel. Volg de grens tot aan Bourtange en rij via Harpel, Vledderveen en Drouwenermond terug naar Borger. Een mooie tweedaagse.

8. Rondje Zuiden van Drenthe

Het zuiden van Drenthe ontdekken vanuit het startpunt in Assen. Een mooie route van 200 kilometer brengt je eerst via Appelscha naar Dwingeloo, via Steenwijk rij je naar Coevorden, rondom Emmen om zo terug te keren naar je startpunt. Tijdens deze route ontdek je mooie landerijen, groene beboste gebieden en gezellige dorpjes.

9. Ontdek midden Nederland

Een leuke route van 190 kilometer leert je de groene streek van Drenthe kennen. Start- en eindpunt is Erm, een gezellig dorpje net buiten Emmen. Van hieruit rij je richting Dalen en Slagharen. Kronkelend kom je terecht in Hoogeveen, ideale plaats voor een leuke pauze. Vervolgens ga je richting Echten en Pesse en keer je onder Aalden door terug naar Erm.

10. Rondje naar de Sallandse Heuvelrug

Hou je van glooiingen tijdens je motorroute? Dan is dit een aanrader. Reken op 180 kilometer die start in Klazienaveen en meteen via Duitsland en Almelo richting Sallandse Heuvelrug voert. Je keert terug via Ommen en Hardenberg. Een leuke diverse route van een viertal uur rijden.

Bekijk ook: De 5 mooiste scooter- en motorroutes in Amsterdam óf de 10 scooter- en motorroutes door Flevoland!

Heerlijk, om te touren op je scooter of motor. Zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent op allerlei weersomstandigheden. Een helm draag je voor de veiligheid, maar óók om je gezicht te beschermen tegen kou en regen. Zeker in een land als Nederland kan dat erg handig zijn. Goed voorbereid zijn op het weer, dat doe je óók met een motorhoes buiten! Zo kun je met een gerust hart even een tussenstop maken. Geen gepoets achteraf, maar heerlijk de scooter- en motorroute Drenthe vervolgen. 

Wellicht interessant voor jou: