Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wat is een systeemhelm?

Een systeemhelm heeft eenzelfde vorm als een integraalhelm, waarbij het hoofd volledig omsloten wordt en waarbij het kinstuk kan worden opgeklapt. Het is wellicht leuk om te weten dat systeemhelmen in het verleden gemaakt zijn voor de politie. Met een systeemhelm op kan door het kinstuk op te klappen namelijk gemakkelijker gecommuniceerd worden dan bij het dragen van een integraalhelm, waarbij het kinstuk niet omhoog kan worden geklapt.

Het gezicht kan vrijkomen door het kinstuk van een systeemhelm op te klappen en dat biedt uiteraard meerdere voordelen. Men kan elkaar dan beter aankijken en ook kan men de ander duidelijk verstaan als er gesproken wordt. Indien er met een lage snelheid bijvoorbeeld door een stad wordt gereden, dan kan het kinstuk omhoog geklapt worden. Dat is in de zomer bij hoge temperaturen meer comfortabel.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Wil je een nieuwe systeemhelm? Kijk dan bij het assortiment van Helmonline. Bestel vóór 23.00 uur = volgende dag in huis.

Uitleg bij wat is een systeemhelm

De twee belangrijkste kenmerken van een systeemhelm zijn al benoemd en dat is een volledige omsluiting van het hoofd met de mogelijkheid het kinstuk op te klappen in voorkomende situaties. Bijvoorbeeld indien er moet worden afgerekend bij de benzinepomp, zodat de medewerker van het pompstation het gezicht kan zien.

Systeemhelmen worden veel gedragen door motorrijders die gaan toeren, maar ook door overheidsinstanties en door rijinstructeurs. Dat maakt meteen dat het aanbod zeer divers en breed is, waarbij er uitvoeringen zijn met luxe eigenschappen of extra opties bieden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om een communicatie-set in te bouwen doordat er extra ruimte bij de oren is vrijgehouden. Of doordat er sprake is van een geïntegreerd zonnevizier.

Ook brildragers kunnen prima uit de voeten met een systeemhelm, want het is veel eenvoudiger dan bij een integraalhelm om een bril op te zetten. Deze motorhelm zijn populair en kunnen het hele jaar door worden gedragen. Als er ook in de winter met een systeemhelm wordt gereden, dan kan een helm met pinlock systeem worden aangeraden. Dat heeft namelijk als voordeel dat er sprake is van een binnenvizier waarmee weer wordt voorkomen dat het vizier van de helm zal beslaan.

• Omsluit het hele hoofd
• Kinstuk opklapbaar
• Optie voor communicatie-set
• Ook geschikt voor brildragers
• Optie geïntegreerd zonnevizier
• Pinlock systeem

Er zijn nog veel meer eigenschappen, waarmee een systeemhelm kan zijn uitgerust, zoals met een luxe ventilatiesysteem. Bij de keuze voor het kopen van een systeemhelm kan op die manier met verschillende wensen rekening gehouden worden om het ideale exemplaar aan te kunnen schaffen.

Tegenwoordig is het enorm populair om een headset in te bouwen in een helm. Wil je dit ook zelf doen? Lees dan deze tips: hoe bouw je een headset in een helm?

Voordelen dragen systeemhelm

De specifieke kenmerken van systeemhelmen leiden automatisch naar het gegeven dat er sprake is van een aantal voordelen als er een systeemhelm wordt gedragen tijdens het rijden op een motor of een scooter. Een voordeel is bijvoorbeeld dat indien er sprake is van een ongeluk het gezicht van de rijder gemakkelijk bereikbaar is doordat het kinstuk opgeklapt kan worden.

De helm hoeft dan niet direct te worden afgenomen, maar de hulpverleners kunnen het slachtoffer wel op een gemakkelijke manier aanspreken en eventueel beademing toepassen indien de situatie dat vereist. Een systeemhelm is ideaal voor toerrijders doordat er onderweg bijvoorbeeld tijdens het stoppen snel gekeken kan worden naar de route zonder dat de helm afgezet hoeft te worden.

Zoals er voordelen zijn, kent een systeemhelm ook een nadeel en dat wordt vaak ondervonden als er met een hoge snelheid wordt gereden. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van windruis, maar de mate van hinder wordt daarbij wel bepaald door het merk, model en uiteraard de kwaliteit van de helm

Bij het maken van een keuze voor het kopen van een systeemhelm kan er gekeken worden naar de voordelen en het eigen rijgedrag. Als bijvoorbeeld vaak met hoge snelheden wordt gereden en de motor niet gebruikt wordt om te toeren, dan kan overwogen om een integraalhelm aan te schaffen die minder windruis levert en een optimale bescherming biedt.

Als de voorkeur wordt gegeven aan de voordelen van een systeemhelm met betrekking tot het kunnen opklappen van het kinstuk om zo gemakkelijker te kunnen communiceren en ook in de zomer meer comfort te ervaren tijdens het afleggen van korte afstanden met lage snelheid, dan kan die keuze uiteraard worden gemaakt. Het is altijd mogelijk om op de specifieke eigenschappen te letten en er wordt natuurlijk aangeraden om de juiste maat te kiezen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Benieuwd naar de verschillende systeemhelmen? Hier vind je de best geteste systeemhelmen van 2017.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen