De pinlock lens: Wat is het en wat doet het?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Koud en nat weer betekent vaak een beslagen vizier, waardoor je het open moet zetten om toch goed te kunnen zien. Maar daar krijg je weer tranende, pijnlijke ogen van. Gelukkig is dat probleem snel opgelost met een pinlock vizier!

Wat is een pinlock

Een pinlock lens of vizier is een extra binnenvizier die aan de binnenkant van het gewone vizier wordt gemonteerd. Hierdoor krijg je hetzelfde effect als bij dubbele beglazing en zal het niet meer beslaan. Slecht zicht door condensvorming is daarmee dus verleden tijd.

Engelse uitvinding, Nederlandse makelij

Het pinlocksysteem is een uitvinding van de Engelse Derek Arnold. Hij zag op het TT Circuit in Assen dat de coureurs een los velletje op hun vizier plakten om zo condensvorming tegen te gaan. Arnold bedacht dat dit beter moest kunnen en ontwierp toen de pinlock lens. Deze binnenviziers worden sindsdien vooral in Nederland vervaardigd. De pinlock heeft zijn nut zo goed bewezen dat veel motorhelmen tegenwoordig met ingebouwde pinlock lens worden geleverd. Merken als HJC, Schuberth en vele andere fabrikanten hebben standaard een anticondensvizier en losse pinlock lenzen zijn voor ruim 400 helmtypes verkrijgbaar. Bekijk hieronder onze verschillende merken helmen:

Hoe werkt het?

Als je vizier voor montage van pinlock geschikt is, wordt de flexibele anticondenslens er tussen twee pinnetjes aangeklikt. Deze lens is gemaakt van doorzichtig, organisch materiaal met een siliconen rand. Door de spanning sluit de lens mooi op het vizier aan en dankzij de siliconen rand wordt het vizier luchtdicht afgesloten. Zo ontstaat er een ruimte met zuurstof tussen het vizier en de lens (hetzelfde principe als bij dubbel glas). Door deze 'luchtbuffer' is de temperatuurovergang tussen binnen en buiten minder abrupt en ontstaat er geen condensvorming. Daardoor kun je het vizier, ook als het koud is, lekker dichthouden.

Monteren van de pinlocklens

Veel helmen zijn tegenwoordig voorzien van een ingebouwde pinlock en andere helmen worden veelal standaard met een losse pinlock lens geleverd. In dat laatste geval, of wanneer je een los pinlock vizier koopt voor de helm die je al hebt, moet je de anticondenslens zelf monteren. Meestal is dit niet zo moeilijk. Het eenvoudigste is het wanneer je eerst je gewone vizier van je helm afhaalt. Haal de pinlock lens voorzichtig uit de verpakken en zorg dat je daarbij de siliconenrand niet aanraakt. Deze rand is gevoelig voor vet (van je vingers) en erg kwetsbaar. Ga daar dus secuur mee om! Pak het vizier en kijk waar de pinnetjes zitten. Buig nu het vizier zo recht mogelijk en klik de pinlock in de pinnetjes, met de siliconenrand naar binnen, dus tegen het vizier aan. Duw de pinlock naar binnen, tegen het vizier. Mocht het nog niet goed aansluiten, probeer dan de pinnetjes een klein beetje te verstellen en de pinlock iets meer speling te geven.

Mocht het je niet lukken, vraag dan even in de motorgarage om hulp.