Wat is een integraalhelm?

Een integraalhelm is een helm die het hoofd volledig omsluit. Zo is er sprake van een kinstuk die niet opgeklapt kan worden doordat het een vast onderdeel van de helm vormt. De zijkant van het gezicht inclusief oren is eveneens afgedekt. Het vizier is overigens wel opklapbaar bij een integraalhelm. De integraalhelm is in de jaren zeventig populair geworden dankzij de coureur Rodney Gould. De motorrijders ontdekten al snel de vele voordelen van dit type helm. Het comfort werd ook tijdens het rijden met koud weer als aangenaam ervaren doordat het hoofd, ogen en gezicht volledig tegen de weersinvloeden worden beschermd. Ook wordt er geen hinder ondervonden van vliegjes tijdens het rijden.

Kenmerken integraalhelm

Aan de hand van het bovenstaande kan al een beeld worden gevormd, van wat een integraalhelm is, maar de specifieke kenmerken zullen hieronder nog even apart worden benoemd, waarbij ook verschillen met andere helmsoorten worden aangehaald. Bijvoorbeeld het verschil met een systeemhelm, waarbij het kinstuk wel opklapbaar is. Door de vormgeving van een integraalhelm is er sprake van een gewicht dat hoger ligt in vergelijking met andere helmsoorten, zoals een jethelm of een systeemhelm. Een ander kenmerk is dat integraalhelmen door het design en volledige omsluiting van het hoofd bekend staan als de meest aerodynamische helmen. 

Er zijn ook kenmerken die minder positief zijn, zoals dat er met een integraalhelm sprake is van een minder groot zichtveld. Nadeel is ook dat het dragen van een integraalhelm in de zomer als te warm kan worden ervaren, maar dat kan worden voorkomen door een helm te kiezen die over een luchtventilatiesysteem beschikt. Door de grootte past een integraalhelm vaak niet in de buddy, zodat de helm moet worden meegenomen.

Wat is een goede integraalhelm?

Nu het antwoord op de vraag ‘Wat is een integraalhelm’ duidelijk is, kan er gekeken worden naar wat dan een goede integraalhelm is. Om een goede integraalhelm aan te schaffen, kan uiteraard met de persoonlijke voorkeuren qua comfort, maat, luxe en materiaal rekening worden gehouden. Een motorrijder die vooral met de motor aan het toeren gaat, kan bijvoorbeeld waarde hechten aan een zo stil mogelijke helm. Bij het rijden op een crossmotor kan bijvoorbeeld weer meer waarde worden gehecht aan het aerodynamische aspect. Er zijn integraalhelmen die daarin voorzien doordat er aerodynamische sleuven zijn toegepast. Zo is er voor iedere soort rijder wel een geschikte integraalhelm te vinden.

Met betrekking tot de persoonlijke voorkeur ten aanzien van de kleur en design zijn er uiteraard eveneens vele opties beschikbaar. Er zijn meerdere modellen die in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar zijn. Let trouwens ook altijd op de juiste maat en meet bij twijfel de hoofdomtrek even na.