Zijn goedkope helmen wel veilig?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Wanneer je een scooter met een geel kenteken rijdt is het verplicht om een helm te dragen. Best logisch natuurlijk, want je rijdt toch al snel vijftig kilometer per uur waardoor een ongeval zonder helm vrij ongelukkig af kan lopen. Nu zijn er verschillende soorten helmen op de markt. Maar beschermt en goedkope helm even goed als een duurdere variant?

Drie soorten helmen

Allereerst is het goed om te weten dat er grofweg drie soorten helmen zijn. Deze beschermen alle drie ook net anders.

  1. Jethelm. Een jethelm wordt ook wel een pilotenhelm genoemd. Alleen de bovenkant van je hoofd wordt door deze helm beschermd. Je hebt goed zicht in deze helm en het is minder warm in de zomer. Ook zijn er veel varianten verkrijgbaar en past hij makkelijk in de buddy. Doordat deze helm alleen de bovenkant van je hoofd bedekt, beschermt hij niet zo goed.
  2. Integraalhelm. Deze helm biedt de beste bescherming van alle helmen, aangezien je hoofd in deze helm helemaal bedekt is. Hij is vrij stil doordat je hele hoofd omsloten is en koelt goed in de winter.
  3. Systeemhelm. Deze helm is op twee manieren te gebruiken. Hij is vaak wel erg zwaar. Deze helm biedt meer bescherming als een jethelm, maar nog steeds veel minder als een integraalhelm.

Comfort en verschillende materialen

Een helm van goede kwaliteit is te herkennen aan het materiaal waarvan hij is gemaakt. Nu is er niet een soort materiaal wat een goede helm karakteriseert, maar let er wel op dat de schalen van de helm stevig zijn. Vaak proberen fabrikanten van goedkope helmen klanten te lokken met comfort. Ga dus niet voor een helm omdat hij zachte kussentjes in de wangen heeft of er leuk uitziet, vaak zijn dit juist de helmen die snel stuk gaan of vies worden doordat zweet en water absorbeert in de binnenkant van de helm.

Toch is het ook niet aan te raden om de allerduurste helm te kopen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je helm helemaal niet zo lang mee kan gaan. Wanneer je een keer valt of de helm laat vallen mag deze in principe namelijk niet meer gebruikt worden. Dit omdat de binnenschaal van de helm nu gescheurd kan zijn, waardoor een eventuele klap bij een harde val niet goed op kan worden gevangen.

Ben je toe aan een nieuwe helm? Of is je oude helm toe aan vervanging? Al onze helmen zijn voorzien van het ECE keurmerk. Bekijk de goedgekeurde scooterhelmen of jethelmen.

Zijn goedkope helmen veilig?

In principe is het zo dat goedkope helmen bijna even goed beschermen als duurdere helmen. Het ligt er vooral ook aan welk soort helm je neemt. Een goedkope integraalhelm zal waarschijnlijk beter beschermen bij een harde val als een dure jethelm. Let er dus vooral op dat je bij het kopen van een helm het juiste model neemt. Een integraalhelm is altijd aan te raden. Zij zijn dan wel erg warm in de zomer en niet erg modieus, zij vangen wel de hardste klappen op tijdens een ongeluk.

Helm meenemen tijdens het rijden? Past een helm in de buddyseat?