Wat betekent verluchting bij een helm?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Verluchting bij een helm betekent dat er sprake is van ventilatie, waarbij lucht van buitenaf naar binnenkomt. Bij het dragen van een helm, zoals een integraalhelm, is het hoofd met het gezicht volledig omsloten. Als er dan geen sprake is van een goede verluchting, dan wordt het erg warm in de helm en stijgt ook de temperatuur van het hoofd. Er wordt bij de aanschaf van een helm doorgaans niet veel aandacht besteed aan de verluchting, maar dat is met het oog op het comfort en op de veiligheid toch ook een belangrijk aspect. Een bezweet hoofd tijdens het rijden is niet comfortabel en helemaal niet als de warmte niet wordt afgevoerd. In dat geval kan de concentratie tijdens het rijden op de weg afnemen.

Verluchting: aandachtspunten bij aanschaf helm

Zoals gezegd is het wel degelijk van belang om bij de aanschaf van een helm ook te letten op het luchtventilatiesysteem. Een motorhelm of scooterhelm biedt op een aantal locaties verluchting. Bijvoorbeeld door de ventilatie in de kin, zodat er sprake is van een frisse aanstroom van lucht in het gezicht. Bovendien heeft dat als voordeel dat het vizier vrijgehouden kan worden van condens. Naast de ventilatie in de kin van de helm geldt ook dat er bovenop verluchting wordt geboden. Bij de meeste helmen is er bovenop de helm sprake van een inlaat en uitlaat van lucht. Hierdoor is er tijdens het rijden op de motor of scooter sprake van een constante luchtstroom die ervoor zorgt dat de warmte binnenin de helm wordt afgevoerd. Dan zijn er nog meer plaatsen die voor verluchting zorgen, zoals boven het vizier of afhankelijk van het soort helm, bovenin het vizier. Deze ventilatiekanalen zorgen er weer voor dat het voorhoofd niet te warm wordt en van frisse lucht wordt voorzien.

Als er sprake is van een goed verluchting van de helm, dan wordt niet alleen het gezicht voorzien van frisse lucht, maar ook het voorhoofd en bovenop het hoofd. Zo kan er altijd comfortabel worden gereden in de zomer of op andere warme dagen.

Veelgestelde vraag: Wat zijn de verschillen tussen ECE gekeurde helmen?