Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wat betekent verluchting bij een helm?

Verluchting bij een helm betekent dat er sprake is van ventilatie, waarbij lucht van buitenaf naar binnenkomt. Bij het dragen van een helm, zoals een integraalhelm, is het hoofd met het gezicht volledig omsloten. Als er dan geen sprake is van een goede verluchting, dan wordt het erg warm in de helm en stijgt ook de temperatuur van het hoofd.

Er wordt bij de aanschaf van een helm doorgaans niet veel aandacht besteed aan de verluchting, maar dat is met het oog op het comfort en op de veiligheid toch zeker wel een belangrijk aspect. Een bezweet hoofd tijdens het rijden is niet comfortabel en helemaal niet als de warmte niet wordt afgevoerd. In dat geval kan de concentratie tijdens het rijden op de weg afnemen. Een helm kan over meerdere eigenschappen beschikken die ervoor zorgen dat er tijdens het dragen van een helm sprake is van een goede verluchting.

Verluchting: aandachtspunten bij aanschaf helm

Zoals gezegd is het wel degelijk van belang om bij de aanschaf van een helm ook te letten op het luchtventilatiesysteem. Door een afnemende concentratie bij een te warm hoofd kunnen er zich in het ergste geval ongelukken voordoen. Bovendien is het helemaal niet prettig en aangenaam om met een te warm hoofd rond te rijden op de motor.

Een motorhelm of scooterhelm biedt op een aantal locaties verluchting. Bijvoorbeeld door de ventilatie in de kin, zodat er sprake is van een frisse aanstroom van lucht in het gezicht. Bovendien heeft dat als voordeel dat het vizier vrijgehouden kan worden van condens. Naast de ventilatie in de kin van de helm geldt ook dat er bovenop verluchting wordt geboden.

Bij de meeste helmen is er bovenop de helm sprake van een inlaat en uitlaat van lucht. Hierdoor is er tijdens het rijden op de motor of scooter sprake van een constante luchtstroom die ervoor zorgt dat de warmte binnenin de helm wordt afgevoerd. Dan zijn er nog meer plaatsen die voor verluchting zorgen, zoals boven het vizier of afhankelijk van het soort helm, bovenin het vizier. Deze ventilatiekanalen zorgen er weer voor dat het voorhoofd niet te warm wordt en van frisse lucht wordt voorzien.

• Verluchting via kin
• Ventilatiekanaal op of in vizier
• Luchtinlaat en luchtuitlaat bovenop helm

Als er sprake is van een goed verluchting van de helm, dan wordt niet alleen het gezicht voorzien van frisse lucht, maar ook het voorhoofd en bovenop het hoofd. Zo kan er altijd comfortabel worden gereden in de zomer of op andere warme dagen, waarbij de concentratie behouden blijft.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Veelgestelde vraag: Wat zijn de verschillen tussen ECE gekeurde helmen?

Aandachtspunten bij aanschaf helm

De verluchting is uiteraard niet het enige belangrijke aspect waarmee rekening gehouden moet worden bij de aanschaf van een helm. Het is een onderdeel dat belangrijk is, maar nog belangrijker is de keuze voor de juiste helm. Er zijn namelijk meerdere soorten helmen beschikbaar die elk weer geschikt zijn voor een ander gebruiksdoel qua rijden op de motor.

Een jethelm geeft volop verluchting doordat het gezicht vrij is, maar wordt als minder beschermend beschouwd als er vooral op de snelweg wordt gereden met de motor. Het gezicht is namelijk open en bij een ongeluk is er wat dat betreft dan ook geen bescherming voor onder meer de kin, neus en ogen.

Bij het rijden op de snelweg, waarbij het er vooral om gaat zo snel mogelijk te rijden, kan aan een integraalhelm worden gedacht. Deze helm biedt een prima bescherming voor het hele hoofd en gezicht. Bij de aanschaf van deze helm wordt aanbevolen om extra aandacht te besteden aan het systeem van verluchting.

Er kan uiteraard ook met een systeemhelm worden gereden op de snelweg, waarbij het vooral voor de toerrijders een gemakkelijke helm is om te dragen net als voor brildragers. Ook bij deze keuze kan het belangrijk zijn om aandacht te besteden aan het luchtventilatiesysteem. Er zijn systeemhelmen die overigens ook geschikt zijn om met het kinstuk omhoog geklapt te rijden, zodat er in elk geval sprake kan zijn van voldoende frisse lucht voor het gezicht.

Het is overigens niet alleen afhankelijk van het type helm of er sprake is van een goede verluchting, want dat kan ook per merk en model weer verschillend zijn.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Veelgestelde vraag: Helm dragen op bromfiets/snorscooter verplicht?

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen