Wanneer vervang je de uitlaat van een motor?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Als de uitlaat van je motor veel herrie maakt, is dat vaak een teken dat er iets mis is. Je vervangt de uitlaat van je motor om verschillende redenen. Een kapotte of versleten uitlaat maakt vaak veel geluid en dat is niet goed in het verkeer. Ook loop je de kans dat een kapotte uitlaat vloeistof lekt die op de weg terecht komt. Dit is ook slecht voor het milieu. Rijden met een kapotte uitlaat veroorzaakt vaak ook een vermindering van het vermogen van de motor. Houd ook rekening met de APK. Een defecte uitlaat keuren ze niet goed. Deze kun je daarom beter vervangen.

Hoe zie je dat de uitlaat niet goed is?

Te veel geluid is een eerste indicatie dat er iets mis is met de uitlaat. Overmatig lekken, roestvorming of een groot gat erin is ook foute boel. Als je zoiets opmerkt, vervang dan de uitlaat. Draait de motor snel warm? Dan is de uitlaat mogelijk ook defect. Regelmatig vervangen is overigens toch een must.

Meest voorkomende gebreken bij een uitlaat

Er kunnen diverse dingen kapot zijn aan de uitlaat. Zo kan er lekkage zijn aan de pakkingen van de uitlaat. Een uitlaat zit vast aan je vervoermiddel met behulp van ophangbeugels. Deze gaan ook kapot of roesten wel eens door. Een laatste gebrek is dat de uitlaatdemper doorroest van binnenuit. Dit komt omdat deze voortdurend in contact staat met druppeltjes vocht.

> Scooterhelm kopen: vandaag bezorgd, morgen in huis!

Uitlaat vervangen

Bij het vervangen van een uitlaat kan je een beroep doen op een garage. Zij kunnen je meer vertellen over het hele proces. Kortom, maakt je uitlaat veel geluid of lekt deze extreem? Vervang deze dan tijdig. Je voorkomt hiermee schade aan je motor of dat deze niet goedgekeurd wordt bij de volgende APK.

> Bekijk onze Shark Skwal helm: gratis verzending!

Heb je een 2-takt scooter thuis staan? Lees hier wat voor benzine je nodig hebt voor een 2-takt scooter!