Hoe voorkom je rugpijn na scooter rijden?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Door het rijden van lange afstanden op de scooter kan het zijn dat je last van je rug krijgt. Rugpijn door scooterrijden komt voor bij mensen van elke leeftijd. In dit artikel zal er worden gekeken wat er goed en/of fout is aan het zitten op een scooter en wat er eventueel veranderd kan worden om het zitten op een scooter zo comfortabel mogelijk te maken.

Zo ontstaat er rugpijn na het scooter rijden

De reden dat rugpijn ontstaat, is meestal te wijten aan het lange zitten. Nu denk je misschien, maar ik zit op een scooter en ik beweeg dan toch? Ja en nee. Het gehele lichaam beweegt mee met de scooter, maar je zit nog steeds stil op de scooter. Dit stilzitten wordt gecombineerd met het verkeerd zitten op de scooter, je zit verkeerd wanneer je niet met een rechte rug op de scooter zit. Lange mensen zullen hier vaker last van hebben dan kortere mensen.

Het formaat van de scooter heeft ook invloed op het feit dat er rugpijn ontstaat of niet. Zoals eerder vermeld, hebben lange mensen sneller last van hun rug tijdens het scooter rijden. Dit komt doordat voor deze mensen vaker de scooter te klein is dan te groot. Hierdoor zakken zij sneller onderuit in vergelijking met mensen van een kleinere lengte. Mensen met een kleine lengte hebben hier minder vaak last van. Dit komt doordat zij vaker in een situatie komen waarbij de scooter te groot is.

> Tijdelijk tot 40% korting op de systeemhelmen, mis het niet!

Hoe kunnen deze problemen worden verholpen?

Deze problemen zijn oplosbaar door een paar simpele tips en weetjes. Beginnend met het stilzitten; stil zitten komt vaak door een zacht zadel. Doordat het lichaam een klein beetje in het zadel zakt, schuift het lichaam niet heen en weer. Wat ervoor zorgt dat je je niet af en toe kan bewegen op de scooter. Een oplossing hiervoor is een harder zadel. Door een hard zadel zal de bestuurder af en toe een beetje verschuiven.

Vervolgens is het belangrijk de juiste houding aan te nemen. Doordat iemand onderuit gaat zitten, zet dit veel gewicht op de onderrug en dit zorgt weer voor de rugpijn. Dit is op te lossen door rechter of ‘actiever’ te gaan zitten. Het actiever zitten kan ‘geactiveerd’ worden door middel van het veranderen van de vorm van de zadel. Race motoren hebben over het algemeen een zeer actieve houding nodig om goed bestuurd te worden. Probeer dus richting die houding te gaan zitten.

Als laatste is er nog het probleem met het formaat van de scooter. Hier is weinig aan te veranderen als je niet in staat bent van scooter te veranderen. De enige tip om dit te voorkomen is een scooter in de juiste maat te kopen.

De pijn in de rug is te verhelpen door middel van het veranderen van de manier van scooter rijden of de gehele scooter. Dit kan door meer te bewegen, anders te gaan zitten of een ander formaat scooter aan te schaffen. Gaat de rugpijn door de bovenstaande tips niet weg, overweeg dan langs de huisarts te gaan.

> Terug naar alle scooterhelm en motorhelmen.

Scooter verkopen? Bekijk hier hoe je waarde van scooter kan berekenen.