Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Hoe belangrijk zijn de ventilatiegaten in een fietshelm?

Het is heel belangrijk dat een fietshelm over ventilatiegaten beschikt. Een helm die over ventilatiegaten beschikt, zorgt ervoor dat er een luchtstroom langs het hoofd wordt geleid. Dat is van belang, want daarmee wordt oververhitting van het hoofd voorkomen. Als er geen sprake is van ventilatie, dan kan het hoofd oververhit raken met alle gevolgen van dien.

Een oververhit hoofd kan ervoor zorgen dat het concentratievermogen afneemt en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het reactievermogen kan daardoor namelijk ook verminderen. In ernstige gevallen is het zelfs mogelijk dat er een raar gevoel in het hoofd ontstaat. Als dat het geval is, dan is het zeker aan te raden om even van de fiets af te stappen.

Ventilatie fietshelm

Of een fietshelm over ventilatiegaten beschikt, is altijd meteen zichtbaar. Tijdens het fietsen raakt het hoofd verhit en bezweet. Bij een fietshelm die over voldoende gaten ter ventilatie beschikt, zal het hoofd de nodige verkoeling krijgen en niet oververhit raken. De gaten hebben overigens ook op het gebied van hygiëne nog een functie.

Als een fietshelm namelijk niet over ventilatiegaten beschikt, dan zal het zo zijn dat al het zweet dat van het hoofd afkomt in de helm aanwezig blijft en in het materiaal van de helm kan trekken. Doordat er sprake is van een constante luchtstroom bij een fietshelm met gaten of sleuven geldt dat er minder sprake is van zweet dat zich in de helm ophoopt.

De verluchtingsopeningen zijn in alle opzichten dan ook zeker van belang tijdens het fietsen, maar er kan wel verschil aanwezig zijn ten aanzien van het type fietshelm. Een mountainbikehelm is bijvoorbeeld van brede sleuven voorzien die in veelvoud aanwezig zijn over de hele lengte van de helm. Bij een kinderfietshelm kan de helm van minder ventilatiegaten zijn voorzien.

Als de aerodynamica een belangrijke rol speelt bij het fietsen, zoals bij racefietsen het geval kan zijn doordat er een zo hoog mogelijke snelheid bereikt moet worden, dan is het aerodynamische aspect uiteraard eveneens van belang bij de aanschaf van een fietshelm met ventilatie.

• Luchtstroom
• Warmteafvoer
• Voorkomt oververhitting hoofd
• Hygiënisch
• Type helm

Een extra tip voor het fietsen tijdens warme dagen of bijvoorbeeld in een zonnig land is het dragen van een fietshelm met ventilatiegaten, waarbij er sprake is van gaas. Zo krijgen insecten geen kans om er doorheen te kunnen gaan. Overigens wordt ook aangeraden om een helm te kiezen die niet alleen voor, maar ook achter over gaten beschikt om luchtstroom te activeren.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Fietshelm aanschaffen

Het is bij het aanschaffen van een fietshelm uiteraard belangrijk om met meerdere aspecten rekening te houden dan alleen met de ventilatie. Zo is het in de eerste plaats van belang om een helm te kiezen die bij het rijgedrag aansluit. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in de modellen die voor racefietsen, mountainbiken en toerfietsen geschikt zijn. Dat geldt ook voor kinderhelmen.

De juiste maat is eveneens van belang en niet alleen vanwege het draagcomfort, maar zeker ook ten aanzien van de veiligheid. Een niet goed passende helm biedt namelijk bij een valpartij of een botsing onvoldoende bescherming.

Ten aanzien van de veiligheid en het beschermingsniveau dat fietshelmen bieden, geldt dat er optimale bescherming wordt geboden indien er sprake is van een lage rijsnelheid. Doorgaans biedt een helm op de fiets bescherming voor het hoofd bij een impact tot ongeveer 25 kilometer per uur. Als er bijvoorbeeld sprake is van een botsing met een auto die met een hoge snelheid rijdt, dan geldt dat een fietshelm niet dezelfde bescherming biedt als bij een lagere impact.

Tijdens het fietsen met een fietshelm wordt altijd aangeraden om gebruik te maken van de kinband, Als de band onder de kin namelijk is gesloten is, dan verliest de fietshelm het beschermende effect. Bij een botsing of tijdens een valpartij kan de helm dan namelijk van het hoofd afvliegen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Uiteraard is het bij het kopen van een fietshelm aan te raden om alleen op zoek te gaan naar goedgekeurde fietshelmen. De helmen die over een keurmerk beschikken, zijn namelijk aan verschillende testen onderworpen en voldoen aan de minimale eisen voor bescherming. In Nederland geldt geen verplichting voor het dragen van een fietshelm, maar bij bepaalde takken van sport en voor jonge kinderen geldt dat het dragen ervan zeker aangeraden wordt.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen