Hoe belangrijk zijn de ventilatiegaten in een fietshelm?

Een helm die over ventilatiegaten beschikt, zorgt ervoor dat er een luchtstroom langs het hoofd wordt geleid. Zo wordt oververhitting van het hoofd voorkomen. 

Ventilatie fietshelm

Of een fietshelm over ventilatiegaten beschikt, is altijd meteen zichtbaar. Bij een fietshelm die over voldoende gaten ter ventilatie beschikt, zal het hoofd de nodige verkoeling krijgen en niet oververhit raken. De gaten hebben overigens ook op het gebied van hygiëne nog een functie. Als een fietshelm namelijk niet over ventilatiegaten beschikt, dan zal het zo zijn dat al het zweet dat van het hoofd afkomt in de helm aanwezig blijft en in het materiaal van de helm kan trekken. Doordat er sprake is van een constante luchtstroom bij een fietshelm met gaten of sleuven geldt dat er minder sprake is van zweet dat zich in de helm ophoopt. Een mountainbikehelm is bijvoorbeeld van brede sleuven voorzien die in veelvoud aanwezig zijn over de hele lengte van de helm. Bij een kinderfietshelm kan de helm van minder ventilatiegaten zijn voorzien.

Als de aerodynamica een belangrijke rol speelt bij het fietsen, zoals bij racefietsen het geval kan zijn doordat er een zo hoog mogelijke snelheid bereikt moet worden, dan is het aerodynamische aspect uiteraard eveneens van belang bij de aanschaf van een fietshelm met ventilatie.

  • Luchtstroom
  • Warmteafvoer
  • Voorkomt oververhitting hoofd
  • Hygiënisch
  • Type helm