De ultieme Naked Bike motorhelm

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Naked bikes vormen een speciale klasse onder de motorfietsen. Ze zijn er in alle soorten en gradaties en ze zijn razend populair! Sportief naked, supernaked of hypernaked; het maakt niet uit, maar wanneer je de trotse bezitter bent van zo’n vette bike, wil je natuurlijk dé ultieme motorhelm om je uitrusting compleet te maken.

Naked Bike motorhelm

Welke merken zijn geschikt?

Naked bikes zijn krachtpatsers en daar hoort een agressieve helm bij. In principe hebben alle merken wel een model die bij een naked past, maar vooral de merken Scorpion, HJC en Shark zijn bij naked rijders erg populair. Deze drie merken leveren zowel aan particulieren als aan professionele coureurs en dat zegt al veel over de kwaliteit! Daarbij heb je de keuze uit vele modellen en typen. HJC staat bekend vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Het Franse merk Shark is een van de marktleiders op het gebied van motorhelmen en biedt kwaliteitshelmen met een sportieve, strakke look. Het merk Scorpion is populair vanwege haar innovatieve designs.

Op een motor uit het naked bike segment heb je een andere zithouding en je merkt ook dat de aerodynamica anders is dan op andere motoren. Natuurlijk wil je een mooie helm, maar niet alleen het uiterlijk is van belang. Ga in ieder geval voor een helm met een goede aerodynamica, want dat is prettiger bij grote snelheden, aangezien het windgeruis en pijnlijke oren voorkomt. Voordeel van een naked bike: van turbulentie heb je in ieder geval nauwelijks last, want er is geen windscherm of andere vorm van windprotectie!

Waar let je op?

De prijs van een motorhelm wordt bepaald door een aantal factoren. De constructie en het materiaal van de helmschaal bijvoorbeeld. Over het algemeen geldt: hoe sterker en lichter het materiaal, hoe veiliger en duurder de helm is. Het ontwerp en ontwikkelingsproces is ook een factor. Technisch onderzoek en de ontwerpfase zijn dure processen en ook dat zit in de prijs verwerkt. Een helm met een goed ontwerp, zowel qua uiterlijk als qua techniek, is daardoor duurder dan een helm met een verouderd ontwerp. Is er voor de kleuren van de helm gebruik gemaakt van graphics, dan ligt de prijs ook weer wat hoger. Een andere factor is het binnenwerk: dit moet koel blijven, goed vocht opnemen en de kracht van een klap verdelen over een groter oppervlak, zodat de impact van een val of ongeluk minder groot is. Een laatste factor wordt gevormd door de kenmerken en mogelijkheden van de helm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het type vizier, uitsparingen voor Blue Tooth apparatuur of de aanwezigheid van een pinlock lens.

Voor een goede helm betaal je dus misschien wat meer, maar het hoeft ook niet de hoofdprijs te zijn. Op basis van je budget, de eisen die je er aan stelt én natuurlijk de look van de motorhelm, vind je al gauw de voor jou ultieme naked helm!