Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

5 tips voor de aankoop van een kinderhelm

Bij de aankoop van een kinderhelm zijn er een aantal belangrijke aspecten, waarmee rekening gehouden kan worden. Het is zeker voor kinderen die deelnemen aan het verkeer belangrijk om middelen te gebruiken die bescherming bieden. Een kinderhelm is bij uitstek het middel om het kinderhoofd bij een ongeluk of valpartij te beschermen.

Kinderen kunnen zelf op een actieve manier deelnemen aan het verkeer door bijvoorbeeld te fietsen, maar ook op een passieve manier. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bij een ouder achterop de fiets zitten, maar ook meerijden met een ouder achterop bijvoorbeeld een brommer of een scooter. Voor alle situaties met betrekking tot deelname van kinderen in het verkeer zijn er oplossingen beschikbaar in de vorm van een kinderhelm.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Kinderhelm aanschaf

Er zijn meerdere tips die kunnen bijdragen aan een goede keuze bij het aanschaffen van een kinderhelm. In de eerste plaats dient een kinderhelm goedgekeurd te zijn en aan de richtlijnen volgens de Europese standaarden te voldoen. Bij een fietshelm voor kinderen geldt dat als er EN1078 aan de binnenzijde staat vermeld er aan het minimale veiligheidsniveau wordt voldaan.

Voor kinderhelmen die geschikt zijn om op een motor, scooter of brommer te dragen als passagier geldt dat er sprake is van een ander keurmerk. De goedgekeurde kinderhelmen beschikken dan namelijk over het keurmerk ECE 22.05 en voldoen daarmee eveneens aan de standaard voor minimale veiligheid bij deelname aan het verkeer.

Opletten of de kinderhelm over een keurmerk beschikt, is de eerste tip, maar er zijn nog meer tips voor het kopen van een kinderhelm. De helm moet uiteraard goed aansluiten om het hoofd en daarom is het bepalen van de juiste maat heel belangrijk. Als een helm niet goed zit doordat deze bijvoorbeeld te groot is, dan wordt er geen optimale bescherming geboden.

Het meten van de maat is heel eenvoudig, want daarvoor kan de hoofdomtrek van het kind met een meetlint gemeten worden. De omtrek van het hoofd kan gemeten worden door het meetlint 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen te houden. De juiste maat kan vervolgens in de kindermatentabel worden opgezocht.

Uiteraard is het ook belangrijk om op het comfort te letten en daarvoor kan er rekening worden gehouden met de pasvorm, gewicht en ventilatie. Verder kan er naar de gebruiksvriendelijkheid worden gekeken om te zien of de kinderhelm met een gemakkelijke handelingen kan worden vastgemaakt door het kinriempje te gebruiken.

Overigens kan een kinderhelm met keurmerk EN1078 ook gebruikt worden voor andere activiteiten dan fietsen, zoals om te skeeleren of te skateboarden. Voor wintersport en speelhelmen geldt een ander keurmerk, zoals EN1077 voor skihelmen en EN1080 voor speelhelmen. Deze helmen zijn echter weer niet geschikt om op de fiets of tijdens het skeeleren te dragen.

Bij kinderen is het belangrijk dat deze opgemerkt worden door andere deelnemers in het verkeer. Het kan dan ook de voorkeur genieten om een kinderhelm te kopen die opvalt, bijvoorbeeld door de kleur of combinatie van kleuren.

1. Gebruiksdoel
2. Keurmerk
3. Maat
4. Comfort
5. Opvallende kinderhelm

Antwoord op veelvoorkomende vraag: Wat is een geschikte leeftijd voor het dragen van een kinderhelm. Plus: is het veilig om een fietshelm te dragen?

De bovenstaande tips bieden in ieder geval al de gelegenheid om een kinderhelm aan te schaffen die niet alleen voorziet in de bescherming van het hoofd van een kind, maar ook comfortabel is om te dragen en bij het gebruiksdoel aansluit.

Aanbod met kinderhelmen

Het aanbod met kinderhelmen om te dragen tijdens het fietsen of als passagier achterop bijvoorbeeld een scooter of brommer is zeer divers. Dat betekent dat er met nog meer aspecten rekening gehouden kan worden, zoals met het design, kleur, prijs, eigenschappen, materiaal en eventueel ook nog met het merk.

Door eerst de juiste maat kinderhelm te bepalen en met de voorkeuren voor bijvoorbeeld een model en kleur rekening te houden, kan er eenvoudig een vergelijking gemaakt worden tussen de uitvoeringen in het aanbod. Er wordt altijd aangeraden om bij het kopen van een kinderhelm een nieuw exemplaar te kopen.

De aanschaf van een tweedehands kinderhelm wordt namelijk afgeraden doordat er geen inzicht is in de mate van bescherming. Als een kinderhelm een keer gevallen is, dan kan de bescherming onvoldoende zijn. Zelfs als de tweedehands kinderhelm er puntgaaf uitziet, kan er na een valpartij toch schade zijn ontstaan, zodat het veiligheidsniveau niet meer gegarandeerd kan worden.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen