Tips voor motorrijden met harde wind

Wanneer het erg hard waait, is het altijd het verstandigst om thuis te blijven. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je onderweg overvallen wordt door slecht weer, of dat je echt de weg op moet. Met onderstaand tips kom je veilig op je bestemming aan.

Tips voor motorrijden met harde wind

1. Afstand!

Op een motorfiets kun je beter niet langzaam gaan rijden (dit in tegenstelling tot een auto), want je snelheid stabiliseert juist je motor. Maar het is wel heel belangrijk dat je overal zorgt voor voldoende afstand: tussen jou en de vangrail, de berm, je voorligger, het verkeer naast je. Dit betekent dus niet inhalen als het niet nodig is en zeker geen vrachtwagens.

2. Houd rekening met windstoten en verandering van windrichting

Vooral wanneer je naast een vrachtwagen rijdt of een gebouw of brug passeert, kun je te maken krijgen met een plotseling veranderende windrichting of een luwte die je opzij trekt.

3. Houd het stuur met twee handen vast, maar ontspan je spieren

Enerzijds moet je het stuur natuurlijk stevig vasthouden, maar het is belangrijk dat je daarbij niet je spieren gaat aanspannen en verstijft. Als je armen en schouders losjes houdt, zal een plotselinge windstoot minder worden doorgegeven aan het stuur dan wanneer stijf als een plank bent.

4. Truc met de wapperende knie

Word je geconfronteerd met een (plotselinge) sterke zijwind, dan kun je de truc met de wapperende knie toepassen. Aan de kant waar de wind vandaan komt, steek je de knie naar buiten en houd je het been slap. Je voet hangt dus los in de wind. Je been zal heen en weer wapperen, maar fungeert zo als windbreker en je motor zal keurig recht blijven rijden!

5. Verlaag je zwaartepunt

Wanneer je achter een vrachtwagen rijdt, kun je het zwaartepunt verlagen door je lichaamsgewicht zoveel mogelijk op je voetsteunen over te brengen. Met een lager zwaartepunt zal je motorfiets minder snel gaan slingeren.

6. Passeren, accelereren

Wanneer je een vrachtwagen of een gebouw passeert en je bent er voorbij, dan kom je in een plotselinge turbulentie terecht (na de luwte naast het grote object). Je kunt dit beter opvangen door te accelereren, je knieën stevig tegen de tank te klemmen, je rug gebogen te houden en je handen stevig aan het stuur te houden, terwijl je tegelijkertijd je armen en schouders ontspant.

7. Tegensturen

Sterke, constante zijwind kun je goed opvangen door naar een lagere versnelling te schakelen, iets langzamer maar niet te langzaam te rijden en door tegen de wind in te sturen.

8. Rijd compact

Als je echt de weg op moet, laat dan top- en zijkoffers als het even kan thuis. Koffers en andere 'uitsteeksels' zorgen voor meer oppervlak en vangen dus ook meer wind, waardoor je instabieler wordt. Zorg ook dat je kleding zo compact en strak mogelijk is.

9. Draag een aerodynamische helm

Je helmkeuze is vooral bij harde wind van groot belang. Een goede, aerodynamische helm is in dit geval de beste keuze. Een integraalhelm dus.