Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Tips voor de aanschaf van een crosshelm

Bij de aanschaf van een crosshelm kan uiteraard met een aantal belangrijke aspecten rekening worden gehouden. Het is natuurlijk zo dat het de bedoeling is dat de aanschaf een aantal jaren meegaat en dan is het wel zo prettig als de crosshelm in alle opzichten voldoet aan de persoonlijke wensen en het hoogste comfort biedt.

Er zijn altijd een aantal persoonlijke voorkeuren die ook belangrijk zijn bij het kopen van een crosshelm. Die kunnen dan uiteraard ook meewegen bij het maken van een keuze net als dat er met de algemene tips voor de aanschaf van een crosshelm rekening gehouden kan worden. Er is in elk geval keuze genoeg op het gebied van crosshelmen, zodat er voor elke crosser een perfecte crosshelm gevonden kan worden.

Crosshelm kopen

Bij het kopen van een crosshelm is het eerst handig om zelf de voorkeuren die bekend zijn even op een rijtje te zetten. Zo kan de ene persoon bijvoorbeeld de voorkeur geven aan het kopen van een crosshelm zonder vizier, maar rijden met een spatbril of crossbril terwijl een ander het weer prettiger vindt om een crosshelm met een volledig vizier te kopen. Zo zijn er ook nog crosshelmen die over een gedeelte vizier beschikken.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Bij de aanschaf van een crosshelm spreekt het voor zich dat de maat goed moet zijn. Dat is niet alleen om optimaal comfort te ervaren, maar is tevens belangrijk ten aanzien van de beschermende factor. Een te ruim zittende crosshelm is namelijk niet veilig genoeg, want daardoor wordt het hoofd niet voldoende beschermd als er sprake is van een botsing met een andere motorrijder of door een valpartij.

Het is dan ook van belang dat als je niet weet wat je maat is, je deze moet opmeten. Daar is een hele simpele methode voor. Meet met een centimeterband of een meetlint de hoofdomtrek 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Zoek vervolgens in de matentabel voor helmen welke maat bij de hoofdomtrek in centimeters past. Over het algemeen is het zo dat een crosshelm beter wat strakker kan zitten dan te los. Een crosshelm past zich net als andere helmen nog aan het eigen hoofd aan.

Voor crossers die deelnemen aan wedstrijden geldt dat een ECE 22.05 keurmerk niet altijd voldoende is om de helm door de KNMV te laten goedkeuren. Er wordt dan ook geadviseerd om een keuze te maken uit de KNMV helmenlijst. Voor de wedstrijd kan de helm dan gekeurd worden door een technisch offical en als deze wordt goedgekeurd, dan wordt er een sticker verstrekt voor een periode van vier jaar. Het is bovendien zo dat als een helm niet op de KNMV helmenlijst staat deze niet goedgekeurd zal worden voor KNMV-wedstrijden.

Als een crosshelm niet op de genoemde lijst staat, dan hoeft dat overigens niet te betekenen dat er sprake is van een slechte helm. Een crosshelm die over een ECE 22.05 keurmerk beschikt voldoet namelijk aan de Europese normen voor veiligheid.

Bij het kopen van een crosshelm kan verder uiteraard op het design en op de kleur of kleurencombinatie worden gelet. Ook kan er nog aandacht worden besteed aan eventuele bijzondere eigenschappen of aan het materiaal waarvan de buitenschaal is gemaakt.

• Zonder of met vizier
• Juiste maat
• KNVM keuring bij deelname wedstrijden
• ECE 22.05 keurmerk
• Design
• Kleur
• Materiaal buitenschaal

Er zijn nogal wat punten om mee rekening te houden bij het kopen van een crosshelm en het lijstje is nog niet ten einde. Ook de prijsklasse kan namelijk een rol spelen bij het maken van een keuze. Lees hier nog meer tips voor het kopen van een crosshelm.

Prijsklasse crosshelmen

Crosshelmen zijn in allerlei prijsklassen verkrijgbaar. Er zijn mogelijkheden om een crosshelm aan te schaffen voor een bedrag onder de 100 euro, maar het is ook mogelijk om een crosshelm te kopen met een prijs die boven 600 euro uitkomt. Uiteraard kan er wat dat betreft verschil in kwaliteit zitten, maar als het budget beperkt is, dan is het ook prima om een goedkope crosshelm te kopen. Ook goedkope crosshelmen kunnen namelijk uitstekend voldoen aan de minimale veiligheidseisen die gesteld worden. Als er ook aan overige bescherming wordt gedacht, dan kan iedereen veilig op de motor crossen. Neem in elk geval de tijd om een goede keuze te maken, want een crosshelm kan zeker een aantal jaren meegaan.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Lees hier meer over het onderhoud van een crosshelm.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen