Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Tips voor de aanschaf van een kinderhelm in de juiste maat

Bij de aanschaf van een kinderhelm is de juiste maat het meest belangrijkste aspect. Alleen een goed passende helm biedt namelijk optimale bescherming voor het hoofd van het kind. Een te ruime helm biedt onvoldoende bescherming en kan onder meer over het hoofd gaan schuiven.

Als kinderen zelfstandig gaan fietsen, is het verstandig om direct aan te leren dat er tijdens het fietsen een helm moet worden gedragen. Ook kan eventueel een kinderhelm worden gedragen als het kind bij een ouder op de fiets als passagier meegaat. Het aanbod van fietshelmen voor kinderen is enorm groot en ook voor het meerijden op een brommer, scooter of motor zijn er speciale kinderhelmen beschikbaar.

Aanschaf kinderhelm maat

Bij de aanschaf van een kinderhelm kan de maat worden gemeten om zo de perfecte helm te kunnen kopen. Daar kan een meetlint voor gebruikt worden die 2,5 cm boven de wenkbrauwen moet worden geplaatst om vanaf daar de hoofdomtrek te meten. Er zijn speciale matentabellen voor kinderhelmen beschikbaar om aan de hand van het aantal centimeter de juiste maat op te zoeken.

• Meetlint
• 2,5 cm boven wenkbrauwen
• Hoofdomtrek meten
• Aantal centimeters opschrijven
• Maat in tabel kinderhelmen opzoeken

Naast dat er met de juiste maat rekening gehouden moet worden, geldt dat er nog een aantal tips gegeven kunnen worden om de ideale kinderhelm te kopen.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Tips voor het kopen van een kinderhelm

Dat het bepalen van de juiste maat belangrijk is, komt doordat de kinderhelm als een tweede huid het hoofd moet omsluiten. Uiteraard is het ook van belang dat de helm comfortabel is. Het comfort kan aan de hand van verschillende factoren worden vastgesteld, zoals de pasvorm, het gewicht en de ventilatie.

Het is belangrijk dat de helm de mogelijkheid tot ventileren biedt, want een kinderhoofd wordt als snel wam en zeker als er in de zomer bij hoge temperaturen gefietst wordt met een fietshelm op het hoofd. Bij het dragen van een kinderhelm is het belangrijk dat de kinderhelm op horizontale wijze op het hoofd wordt geplaatst. De helm moet niet te ver naar voren of naar achteren komen te zitten. Voor kinderen is het extra belangrijk dat de slapen aan de zijkanten goed door de helm worden beschermd.

Kinderhelmen zijn vaak uitgevoerd in opvallende kleuren en dessins. De combinatie van kleuren heeft vaak een grote aantrekkingskracht op kinderen, maar nog belangrijker is dat de kleuren de kinderhelm ook extra laten opvallen bij deelname aan het verkeer. Doorgaans gaan helmen een periode van drie tot vijf jaar mee, maar kinderen maken op regelmatige basis een groeispurt door.

Het is dan ook zeker aan te raden om elk jaar opnieuw even de hoofdomtrek van het kind te meten om te kijken of er nog wel sprake is van de juiste maat helm. Uiteraard kan het kind het ook zelf aangeven als de helm op een gegeven moment te strak om het hoofd komt te zitten en gaat knellen, waardoor het pijn gaat doen.

• Pasvorm
• Gewicht
• Ventilatie
• Goede bescherming slapen
• Opvallende kleuren
• Hoofdomtrek jaarlijks meten

Verder is het nog van belang dat de fietshelm die voor het kind wordt aangeschaft over een keurmerk beschikt. Het kopen van een tweedehands fietshelm kan worden afgeraden, want er kan niet met zekerheid gesteld worden dat er nog voldoende bescherming wordt geboden. De fietshelm kan gevallen zijn, zodat er geen 100 procent bescherming meer wordt geboden.

Kinderhelm voor meerijden op brommer, scooter of motor

Naast dat er voor kinderen speciale fietshelmen zijn, geldt dat er ook een groot aanbod is met kinderhelmen die gedragen kunnen worden als passagier op een brommer, scooter of motor. Er gelden geen regels voor de leeftijd, waarop een kind als passagier mag worden meegenomen, maar als de bestuurder verplicht is om een helm te dragen, dan zal het kind ook verplicht een kinderhelm moeten dragen.

Overigens is het voor kinderen ook aan te raden om een kinderhelm te dragen als er geen verplichting geldt om een helm te dragen in verband met het niet harder mogen rijden dan 25 kilometer per uur. Het is namelijk altijd veiliger om het kind een helm te laten dragen, want ook bij een lage snelheid kan er een valpartij of ongeluk ontstaan, waarbij het kinderhoofd beschermd dient te worden.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen