Scooterhelm zet af en laat een afdruk achter op mijn voorhoofd

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Bij het kopen van een scooterhelm is het altijd belangrijk om met een goede pasvorm rekening te houden. Een te krappe helm kan er namelijk voor zorgen dat bij het afzetten van de scooterhelm er een afdruk op het voorhoofd achterblijft. Een te ruim zittende helm is weer gevaarlijk. Als je een scooterhelm hebt aangeschaft, dan kan het in het begin zo zijn dat de helm nog wat te strak zit. De scooterhelmen zullen zich in het begin echter nog naar het hoofd vormen, zodat het te strak zittende gevoel na verloop van tijd wat minder wordt op het moment dat de helm zich aan het hoofd heeft aangepast. Het is anders als de helm echt zo krap is dat er eigenlijk sprake is van een te kleine maat, waarbij er constant een afdruk achterblijft op het voorhoofd.

Afdruk voorhoofd

Als er sprake is van het achterlaten van een afdruk op het voorhoofd na het afzetten van de scooterhelm, dan kan het zo zijn dat er nog meer hinder van wordt ondervonden. Een te strak zittende helm zorgt dan niet alleen voor een afdruk, maar kan ook voor hoofdpijn zorgen. Dat is uiteraard niet de bedoeling, want een helm moet wel een zodanige pasvorm hebben dat er sprake is van comfort. Een belangrijke oorzaak ervan is dat er bij het kopen van de scooterhelm onvoldoende rekening is gehouden met bepaalde aspecten. Bijvoorbeeld met het opmeten van de juiste maat helm. Iedereen kan zelf heel eenvoudig thuis de helmmaat opmeten door met een centimeterband 2,5 cm boven de wenkbrauwen de omtrek van het hoofd te meten.

Als het aantal centimeters van de hoofdomtrek is gemeten, kan er in de matentabel gekeken worden wat de perfecte helmmaat is. De voering zal zich aanpassen aan de vorm van het hoofd. Dat is ook een reden dat een scooterhelm niet te los mag zitten. Overigens is het wel zo dat de voering zich bij het voorhoofd het minst zal aanpassen. Als de helm daar dan ook constant een afdruk achterlaat en er eventueel hoofdpijn ontstaan, dan is het aan te raden om een andere scooterhelm te kopen.

Veelgestelde vraag >> Is een scooterhelm geschikt voor op de motor?