Motorroute Stelviopas rijden: algemene info en tips

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Er zijn diverse mooie motorroutes uitgestippeld in Italië. Eén van de bekendste en populairste routes die je in Italië vindt, is de Passo dello Stelvio. Deze wordt in het Nederlands ook wel de Stelviopas genoemd.

In dit artikel lees je meer over deze populaire motorroute door de Italiaanse Alpen. Ben jij van plan de Stelviopas motorroute op de korte termijn te volgen? Dan is onderstaande informatie zeker interessant voor jou.

Motorroute Stelviopas, Italië

Algemene informatie over de route

De Passo dello Stelvio, ook wel de Stilfersjoch of de Stelviopas genoemd, is een bergpas die je in de Italiaanse Alpen vindt. Je kunt deze route volgen op de fiets, maar ook op te motor. Zeker onder motorrijders is de route populair, simpelweg omdat de Stelvio een van de hoogste verharde bergpassen van de Alpen is.

Je vindt de Stelviopas in een van de grootste en oudste nationale parken van Europa, namelijk Nationaal Park Stelvio. De weg werd aangelegd tussen 1820 en 1825, maar wordt nog altijd goed onderhouden. Daarom is de verharde weg van prima kwaliteit. De totale afstand van de Stelviopas is bijna 50 kilometer.

> Naast motor- en scooterhelmen vind je in ons assortiment ook helmen voor de speed pedelec. Kies nu jouw beste speed pedelec helm en profiteer van gratis verzending!

Een motorroute met vele haarspeldbochten

Vind je het leuk om met jouw motor door haarspeldbochten te rijden? Dan is deze motorroute zeker iets voor jou. Volg je de Stelviopas, dan bedwing je maar liefst 82 haarspeldbochten: vanaf het stadje Prato 48 stuks en vanaf het stadje Bormio 34 stuks.

De beste tijd om de motorroute te volgen

Je kunt de Stelviopas motorroute het beste tussen medio mei en eind september volgen. Begin oktober kun je de route ook nog volgen, maar dan is het beduidend kouder in het gebied. Volg je de route begin oktober, dan is het belangrijk warme kleding mee te nemen.

Tip: de Stelviopas is erg populair, ook onder wielrenners. Volg de route liever op een doordeweekse dag, als er minder locals op de motor of fiets springen om over de bergpas te rijden.

> Vandaag besteld = morgen in huis: De Shark Evoline!

De beste motor voor de Stelviopas

De haarspeldbochten die je tegenkomt als je de Stelviopas volgt, zijn erg krap. Daarom kun je het beste een van de volgende motoren nemen om deze route te volgen:

  • Een naked bike.
  • Een supermoto.

Dit zijn lichte motoren, die goed wendbaar zijn. Wil je jouw eigen motor meenemen naar de Italiaanse Alpen en is dit een zwaarder en minder wendbaar model? Dan is dit zeker mogelijk, maar houd er in dit geval wel rekening mee dat de haarspeldbochten nog uitdagender zijn om goed te nemen. Een beetje ervaring met het nemen van krappe haarspeldbochten, is zeker geen overbodige luxe als je de Stelviopas met een zwaardere en minder wendbare motor gaat rijden.

Heb je geen ervaring met het nemen van krappe haarspeldbochten? Huur dan liever een naked bike of een supermoto in de buurt van de Stelviopas. Zo weet je zeker dat je deze motorroute veilig kunt volgen. Er zijn diverse bedrijven in de buurt van de Stelviopas die deze motoren verhuren, dus je kunt altijd wel een verhuurbedrijf vinden waar je jouw motor voor een aardig prijsje voor een dagje mee kunt nemen.

> De Shark helm Evoline 3: Verzending = gratis!