Mag je bellen op een motor?

Wat staat er in het wetboek?

Voor veel mensen kan het onduidelijk zijn of het verboden is om te bellen terwijl je aan het motorrijden bent. In de wet staat letterlijk het volgende: 'Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.' Vrij duidelijk dus, een telefoon vasthouden op de motor mag niet. Toch betekent dit niet dat je niet kunt bellen op de motor.

Handsfree bellen

Mocht je graag willen bellen op de motor, dan zou je kunnen overwegen om handsfree te bellen op de motor. Zo kun je een apparaat kopen, maar kun je ook gewoon oortjes indoen. Zo kun je gewoon bellen terwijl je aan het rijden bent. Dit is niet verboden, de politie zal je alleen een boete geven als het bedienen van je telefoon gevaarlijk weggedrag oplevert. Het is natuurlijk ook best gevaarlijk om te bellen op de motor, al doe je dit handsfree. Met een motor kan je enorm hoge snelheden behalen, wanneer er iets gebeurt in het verkeer moet je vaak snel handelen. Indien je dan gefocust bent op een bepaald gesprek of ergens over nadenkt, kan het zo zijn dat je een ongeluk maakt.

> Jethelm kopen: Vandaag besteld, morgen in huis!

Alleen vasthouden als je stilstaat

Het maakt niet uit of je contact hebt met een ander terwijl je aan het rijden bent, het is gewoon verboden. Ook tussen oor en schouder klemmen mag niet, dit wordt door de politie ook gezien als vasthouden. Wel mag je een telefoon gebruiken als je stilstaat, denk bijvoorbeeld op de parkeerplaats. Toch kan een geringe beweging al een boete veroorzaken, bijvoorbeeld als je heel langzaam rijdt of net optrekt.

Toch bellen op de motor: hoe duur is het?

De boete voor het bellen op de motor is 230 euro. Heel wat meer als een paar oortjes dus. Daarnaast is een boete niet de enige (financiële) schade die je riskeert. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat je een ongeluk kunt maken wanneer je belt tijdens het rijden. Wanneer de verzekering hier achter komt, is de kans vrij groot dat zij niet meer uit zullen betalen. Nu is het natuurlijk zo dat het voor de verzekeraar vrij lastig is om te bewijzen dat jij belde terwijl je op de motor zat. Je kunt natuurlijk vrij makkelijk doen alsof jij gewoon aan het rijden was, aangezien zij geen recht hebben om in jouw mobiel te kijken of jouw gegevens op te vragen. Verder kun je ook vrij makkelijk schade rijden aan je motor, zo mis je bijvoorbeeld net dat ene paaltje waardoor er krassen ontstaan. Bellen op de motor is dus geen goed idee. Niet alleen is de boete vrij hoog, ook breng je jezelf en de anderen in het verkeer in gevaar. Kies er dus voor om bijvoorbeeld met oortjes in te bellen of wacht gewoon even tot je uitgereden bent.

> Profiteer van gratis verzending en korting tot 40%: Bekijk snel onze Schuberth helmen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

 

Veel gestelde vraag: Bestaat er een sloop voor motoren?