Mag je bellen op een motor?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Vandaag de dag heeft iedereen een smartphone. Je ziet het heel duidelijk in het straatbeeld dat iedereen volop met zijn mobieltje bezig is. We zijn constant in contact met onze familie, vrienden of collega's, maar mag je overal bellen? Bestaan hier specifieke regels voor en mag je bellen op een motor? Een kleine toelichting!

Gemotoriseerde voertuigen

Eigenlijk laat de wet er weinig twijfel over bestaan: vanaf het moment dat je een gemotoriseerd voertuig bestuurt mag je geen telefoon in je hand vasthouden. Een motor valt dus zeker onder deze wetgeving, want dit is een gemotoriseerd voertuig. De wet is eigenlijk nog veel ruimer, indien mogelijk moeten je handen steeds beiden aan het stuur zijn. Dus zelfs gewoon je mobiel vasthouden mag je niet achter het stuur, zelfs al ben je niet aan het bellen of sms'en.

> Jethelm kopen: Vandaag besteld, morgen in huis!

Zonder handen of handsfree

Het is weliswaar verboden om je telefoon te hanteren op je motor of andere gemotoriseerde voertuigen, maar het is wel toegelaten om te bellen. Wanneer je dus een mogelijkheid hebt om handsfree te telefoneren, dan laat de wet dit wel toe. Je telefoon hanteren is dus verboden tijdens het rijden, maar bellen niet. Wat zijn nu de mogelijkheden voor wie graag de vrijheid heeft om te bellen achter het stuur van zijn motor maar dit handsfree wil doen?

  • Je telefoon heeft een luidsprekerfunctie, maar deze is enkel eenvoudig te gebruiken indien er weinig wind is en weinig omgevingsgeluid. Deze optie is dus niet echt aan te raden.
  • Via oortjes en een micro die in de meeste gevallen bij je telefoon geleverd worden kun je handsfree bellen, deze kun je dragen tijdens je rit op de motor. Dit is een eenvoudige en goedkope manier.
  • Koop een motorhelm met ingebouwde oortjes en micro die je via een bluetooth-verbinding aan je telefoon kunt connecteren. Omdat de kwaliteit van het gesprek hier het hoogst is draagt deze optie de voorkeur.

> Profiteer van gratis verzending en korting tot 40%: Bekijk snel onze Schuberth helmen.