Is een motorhelm geschikt om mee te skiën?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Je gaat binnenkort op skivakantie en hebt je hele ski-outfit al klaar liggen. Je moet alleen nog een skihelm kopen, maar is dit eigenlijk wel nodig? Je rijdt namelijk regelmatig rond op de motor en hebt daarom een goede motorhelm in huis. Kun je deze helm niet als skihelm gebruiken? Je leest het in dit artikel.

Met motorhelm op de piste: ja of nee?

Je draagt een motorhelm om je hoofd te beschermen tegen harde klappen als je een motorongeval krijgt. Je draagt een skihelm om je hoofd te beschermen tegen harde klappen als je valt tijdens het skiën. Het doel van de helmen is dan ook hetzelfde, maar betekent dit dat je jouw motorhelm ook op de piste kunt dragen?

Het antwoord is nee. Een motorhelm biedt de beste bescherming tijdens het motorrijden. Een skihelm biedt de beste bescherming tijdens het skiën. Het zijn allebei helmen, maar een motorhelm is wel een hele andere soort helm dan een skihelm. Zo kan een skihelm beter tegen koude weersomstandigheden en vocht. Daarnaast is een skihelm wat flexibeler. Dit maakt het gemakkelijker om je hoofd naar links en naar rechts te draaien en goed om je heen te kijken tijdens het skiën.

Je kunt een motorhelm dragen op de piste, maar houd er rekening mee dat deze helm niet gemaakt is voor wintersport. Ook kan je motorhelm kapot gaan als je deze meeneemt als je gaat skiën. Zonde, want een motorhelm kopen is niet goedkoop.

> De Shark Raw: Vandaag besteld = morgen in huis!

De EU-norm voor een goede skihelm

De Europese Unie heeft diverse kwaliteitsnormen opgesteld voor helmen. Motorhelmen moeten aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen, maar skihelmen ook. Deze kwaliteitsnormen zijn niet hetzelfde.

Een goede skihelm moet volgens de Europese Unie aan het EN 1077 keurmerk voldoen. Let op: dit is niet hetzelfde keurmerk als het EN 1078 keurmerk, dat voor fietshelmen gebruikt wordt. Heb je een skihelm gevonden met EN 1077 keurmerk? Dan weet je dat dit, volgens de strenge eisen van de Europese Unie, een goede helm is.

> Verzending = gratis: Bekijk nu de HJC helm!

Tips voor het kopen van een goede skihelm

Wij raden je niet aan je motorhelm mee te nemen als je gaat skiën. Niet alleen omdat een skihelm betere bescherming biedt op de piste, maar ook omdat je motorhelm tijdens de wintersportvakantie kapot kunt gaan. Je kunt je motorhelm dan ook beter thuis laten liggen en een goede skihelm kopen.

We geven je graag enkele tips voor het kopen van een hoogwaardige skihelm.

  • Koop een helm met EN 1077 keurmerk. Deze helm voldoet in ieder geval aan de strenge eisen van de EU en is dus zeker van hoge kwaliteit te noemen.
  • Koop een helm die niet te los zit, maar die ook zeker niet te strak om je hoofd zit. Schud met je hoofd en je komt er direct achter of een helm wel of niet goed zit.
  • Koop je een helm zonder zonnescherm? Controleer dan of je nog een zonnebril onder je helm kunt dragen. Wel zo prettig op de piste!
  • Check de kinband van de helm. Deze moet minimaal twee centimeter breed zijn.

Bekijk ook: Binnenvoering helm vervangen, Wanneer moet dit en hoe doe je het?